Иван Иванов е предложен за удостояване с орден „Стара планина“ първа степен

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Иван Иванов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Предложението е на Министерството на културата.

Иван Иванов завършва специалност „Режисура“ в световно известната полска кино-академия в гр. Лодз в класа на прочутия Анджей Вайда през 1967 г. Негови състуденти са К. Зануси и К. Кешловски. Оттогава до днес, той неуморно работи за каузата на българското кино.

Реализирал е като кинорежисьор над 20 пълнометражни игрални филма, сред които „Звезди в косите, сълзи в очите“ и „Черните лебеди“, „След Края на света“, „Пътуване към Йерусалим“ и „Българска рапсодия“, сериала „Приключенията на Един Арлекин“. Филмите му се отличават с аналитичен подход, високи стандарти, професионализъм и изискан вкус. В тях участват плеяда от големи български актьори като Петър Слабаков, Николай Бинев, Леда Тасева, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, в режисурата му са повярвали световни звезди като Арманд Асанте и Удо Киир.

Pin It on Pinterest