Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание

Народният представител Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

Нейната кандидатура подкрепиха 137 народни представители, един беше против, а 99 се въздържаха.

Кандидатурата на Ива Митева беше представена в пленарна зала от председателя на парламентарната група „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той припомни фактите от биографията на председателя на 45-ото Народно събрание и посочи, че според народните представители от групата Ива Митева би била най-достойния председател на 46-ия парламент.

Силен парламент означава прямо отношение с народа, означава постоянно търсене на отговорност от членовете на Министерския съвет, за да бъдат по-внимателни те в своите действия, заяви в словото си след избирането й за председател на Народното събрание Ива Митева. Тя подчерта, че народните представители трябва да положат усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основните човешки права, равенство пред закона.

Съгласно Конституцията, ние, народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани, трябва да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм, подчерта Ива Митева. Всеки един от нас по време на предизборната кампания е заложил името си, за да спечели доверието на хората и затова ние трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство, заяви тя.

В словото си Ива Митева цитира думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим Първи: „Събранието беше като кораб, изложен на бури, но той достигна благополучно до пристанището. Ние приехме закони от народа за народа“. Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които да живеят достойно всички български граждани, заяви тя.

Ива Митева пое председателството на пленарното заседание от Мика Зайкова, която е най-възрастният народен представител в 46-ото Народното събрание и ръководи заседанието до избора на председател. Мика Зайкова й пожела да води пленарните заседания през следващите четири години.

Pin It on Pinterest