България

Илияна Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата

Вицепрезидентът връчи своя специална награда на XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се проведе във Варна под нейния патронаж

Най-ефективната, проверена през вековете ваксина срещу най-страшния вирус на омразата и отчуждението са образованието и културата. „Има само един тиранин за човечеството – това е невежеството“. Виктор Юго написа тази истина в „Клетниците“. Образование и култура – това са непобедимите оръжия срещу този тиранин. Залповете от тези оръжия да се чуват по-силно, а не на оръжията, които отнемат човешки живот – това е моята надежда заради младите хора. Това е нашата отговорност. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства във Варна участниците в XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се проведе под нейния патронаж.

Със свои спектакли участваха ученици  от  ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Велико Търново, от 35 СЕУ „Добри Войников“ – София, от 4 ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“ – Варна, от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ –София, от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ – Бургас, от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора, и от ГПЧЕ „Симеон Радев“ – Перник. Фестивалът беше организиран от „Алианс Франсез“ – Варна, Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френския институт в България, в партньорство с Държавната опера – Варна, 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, и с подкрепата на Община Варна и Министерството на образованието и науката.

Вицепрезидентът Йотова определи фестивала като тържество на таланта, на красотата, на богатството на френския език, тържество на смисъла. „С творческия си дух, усърдие и любов превърнахте морската ни столица Варна в столица на духа и на смисъла – истинският смисъл, който често злободневието се опитва да удави. Върнахте ни към изконните човешки ценности, които се предават през вековете – свобода, справедливост, равенство, любов, доброта, разбиране на другия. Ценности още от века на Волтер“, обърна се Илияна Йотова към участниците и поздрави организаторите за мотото на фестивала „Другият“. Тя цитира Жак Превер, според когото словото е не само начин да разкажеш една история с думи, а и да накараш другия да чувства заедно с теб.

„Да искаш да разбереш и да познаваш другия, да го приемаш такъв, какъвто е – това е и една от ценностите на франкофонската общност. Във Франкофонията ни обединява не само общият език и култура. Това е вселена, в която хората се чувстват свободни, обединени в своето различие“, посочи в приветствието си вицепрезидентът. Тя припомни, че България вече 31 години е пълноправен член на Международната организация на Франкофонията. „Франкофонската традиция в България е много по-дълга, още от годините на Възраждането“, посочи Йотова. Тя благодари на учителите по френски език за професионализма и любовта, с която поддържат тази традиция. „Вие изграждате мислещи и грамотни млади хора, конкурентоспособни на своите връстници от цял свят“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова връчи своя специална награда – театрална маска, за достойното представяне на учениците от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest