Христо Мирянов е предложен за награждаване с медал „За заслуга“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Христо Мирянов с медал „За заслуга“ за заслугите му към Република България в областта на спорта.

В над 35-годишния си стаж като треньор по борба в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 г., световни, европейски и балкански първенства, и един златен пояс на Международния турнир „Никола Петров“, проведен в гр. Плевен през 1989 г.

Сред неговите възпитаници са десетки борци, сред които олимпийският шампион Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и много други.

В периода 1985-1986 г. е старши треньор на националния представителен отбор по борба на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

През 1995 г. е избран за почетен председател на столичния спортен съюз по борба под егидата на Софийска голяма община. Участвал е в организирането и провеждането на „Празника на борбата“ с над 500 участника – деца и юноши, от столични спортни дружества, клубове и училища по класическа и свободна борба.

Pin It on Pinterest