България

Гл. комисар Кангалджиев: МВР предприе всички необходими мерки за охраната на обществения ред и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден

Към този час изборният процес протича нормално и в спокойна обстановка.

От МВР сме предприели всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. Приблизително 16 хиляди полицейски служители са ангажирани в днешния ден – 15 600 от тях ще охраняват  общо 11 800 секции, а останалите са конфигурирани в групи за реакция по проверки на евентуални сигнали за нарушения на изборните права на гражданите, посочи главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Той припомни изискването, че в изборните помещения няма да се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.  Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Главният секретар на МВР уточни, че от началото на изборния ден са приети шест сигнала за нарушения на изборните права на гражданите, по които в момента се извършват съответните полицейски действия. От началото на предизборната кампания до настоящия момент са образувани 99 досъдебни производства  – най –много те са в София, следват Бургас и Варна.  Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg , посочи още гл. комисар Кангалджиев.

Той подчерта, че с цел гарантиране всеки един гражданин да упражни правото си на глас, в днешния ден служителите в звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават съответните удостоверения на гражданите в случаи на изгубени, откраднати, повредени, унищожени или лични карти с изтекъл срок.

Продължава работата на Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите. Осъществява се обмен с ЦИК и областните звена в страната и ще извършва обобщение и анализ на получените данни, коментира още главният секретар на МВР.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest