България

Георги Гвоздейков: Днес сменихме времето не само на часовниците, а и на развитието на България по европейския ѝ път

Днес сменихме времето не само на часовниците, а и на развитието на България по европейския ѝ път.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков след днешната церемония на летище София за приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Той допълни, че благодарение на усилената работа на много хора през последните месеци вратата към Шенген вече е отворена и пълноправното членство на България е въпрос на време.

Министър-председателят акад. Николай Денков подчерта, че Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, ще спазва върховенството на правото и няма да позволява на хората, които нарушават закона, да процъфтяват в България, а те ще бъдат наказвани.

Участие в днешното събитие за посрещане на първия полет от Берлин, чиито пътници преминаха без паспортна проверка, взеха още заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова, главният изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро, представители на дипломатическия корпус и др.

Първите си полети от Шенгенски държави днес посрещнаха и летищата в Бургас и Варна. На летището във Варна посрещнаха с официална церемония полет от Меминген, Германия, а в Бургас с воден салют беше посрещнат самолет от Краков, Полша.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest