Георг Георгиев: България ще се бори срещу конспиративните теории и антисемитската реторика

България ще се бори срещу конспиративните теории и антисемитската реторика, които се разпространяват на световно ниво във връзка с коронавируса.

Това заяви заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев на онлайн среща, организирана от Световния еврейски конгрес.

Заместник-министър Георгиев изтъкна пред събеседниците си значението на предотвратяването на провеждането на „Луковмарш“ тази година в София и заяви: „За първи път от 17 г. насам не се проведе подобно шествие. Тези успехи ни вдъхновяват да продължим да работим усърдно и непоколебимо“.

Сред участниците в онлайн дискусията бяха представители на Световния еврейски конгрес – изпълнителният вицепрезидент Марам Щерн и координаторът за борба с антисемитизма Лион Салтиел, както и национални координатори и специални пратеници за борба с антисемитизма от цял свят –Илън Кар от Държавния департамент на САЩ, сър Ерик Пикълс от Великобритания, Фредерик Потие от Франция, Феликс Клайн от Германия и новоназначеният италиански координатор Милена Сантерини.

Фокусът на организираната от Световния еврейски конгрес срещата на Национални координатори и Специални пратеници за борба с антисемитизма беше разпространението на конспиративни теории относно религиозни и етнически групи в условията на разрастващата се пандемия от коронавирус. Заместник-министър Георгиев увери участниците, че в страната ни няма сигнали за подобни конспиративни теории относно COVID-19. “Въпреки това ние сме притеснени от тази тенденция на световно  ниво и ще продължим да оказваме съдействие на международната общност в борбата с разпространението на фалшиви новини“, каза Георгиев.

Третата поред среща на Националните координатори и Специални пратеници за борба с антисемитизма трябваше да се проведе в Загреб, но във връзка с разпространението на COVID-19 беше проведена онлайн. Модератор на срещата беше координаторът за борба с антисемитизма към Европейската комисия Катарина фон Шнурбайн.

Pin It on Pinterest