Генерал-лейтенант Любчо Тодоров: Планирането и провеждането на съвместни учения допринася за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили

Планирането и провеждането на съвместни учения допринася за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили и създава условия за изграждане на високо подготвени командири със знания и опит, адекватни на съвременните предизвикателства.

Ученията са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда за сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.“ Това каза командващият на Съвместното командване на силите(СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес, 27 април, на съвместна пресконференция с командващия на 21-во логистично командване от състава на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка генерал-майор Кристофър Мохан по повод предстоящата серия от многонационални учения „Defender Europe 21“.

„Този вид подготовка повишава боеспособността на Българските въоръжени сили и допринася за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат. Повишаването на отбранителните способности ще разширят възможностите на Българската армия за ефективно участие в многонационални съвместни операции“, подчерта командващият на Съвместното командване на силите.

В своето изявление генерал-майор Мохан изказа своята благодарност за домакинството на България за това изключително важно учение и сподели, че България е един високо ценен съюзник и САЩ продължават да надграждат и задълбочават силната дългогодишна връзка между двете нации.

„Defender Europe 21“ демонстрира способността на Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка да служи като стратегически партньор по сигурността на Балканите и Черно море и показва ангажимента на САЩ към НАТО, който е непоклатим и отличен пример за нашите колективни способности“, подчерта генерал-майор Мохан.

Pin It on Pinterest