Генерал-лейтенант Илиев ще участва в тържествена церемония на бригада „Югоизточна Европа“ в Куманово,

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва в тържествена церемония по откриване на новия пункт за постоянна дислокация на щаба, предаване и приемане на длъжността „Командир на бригада „Югоизточна Европа“ и отбелязване на 21 години от нейното създаване.

Събитието ще се състои утре, 26 август, в гр. Куманово, Република Северна Македония.

От 3 до 14 август личният състав от щаба на бригадата и прилежащото имущество бяха предислоцирани от база „Скина“ в гр. Лариса, Гърция, в новия пункт за постоянна дислокация – база „Боро Менков“ в гр. Куманово, Република Северна Македония. Спазени бяха противоепидемичните мерки и изисквания, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19.

На церемонията новият командир на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа бригаден генерал Аристеидис Илиопулос от Гърция ще приеме длъжността за следващите три години от досегашния – бригаден генерал Тудорица Петраке от Румъния.

Бригада „Югоизточна Европа“ включва сухопътни формирования от въоръжените сили на Албания, България, Гърция, Република Северна Македония, Румъния и Турция.

Многонационалният щаб на бригадата е постоянна структура, към която са включени щабна и свързочна роти. Местоположението на щаба се осигурява на ротационен принцип от страните-членки, като през годините в него са служили повече от 500 военнослужещи от 7 нации. В момента България участва с 5 военнослужещи.

Бойните и поддържащи формирования, както и батальонът за осигуряване и обслужване, са в постоянните си пунктове за дислокация в съответните страни.

Бригадата може да бъде развърната за учебно-тренировъчни дейности, съгласно съвместно изготвени планове и програми или при извънредни ситуации, при наличие на взето политическо решение за тази цел.

Pin It on Pinterest