България

ГДНП е партньор в семинар, насочен към пътната безопасност

Инициативата е на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“

Кръгла маса „БЕЗ опасни пътища! БЕЗ алкохол!“ бе организирана от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в партньорство с Главната дирекция „Национална полиция“.

Днешната дискусия дава своеобразно начало и на събитията, посветени на Дните на безопасността на пътя, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol, чийто домакин тази година е Министерството на вътрешните работи на Република България, отбеляза пред участниците във форума директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков. Той припомни, че пътната безопасност е приоритет на МВР, но усилията за минимализирането на пътния травматизъм са отговорност на цялото общество, институции и неправителствен сектор. Гл. комисар Илков благодари на ръководството на Висшето транспортно училище за проявената поредна активност по темата, а ректорът на ВТУ проф. Даниела Тодорова обяви намерението предложенията на участниците по време на дискусията да бъдат обобщени, за да се излезе с обща визия за превенция.
Новите санкции имат ефект, но само те няма да са достатъчни, необходимо е да се промени мисленето на хората, коментира председателят на ДАБДП Малина Крумова. Тя цитира статистика, според която в 25% от пътнотранспортните произшествия, случили се на стария континент, е отчетено сред причините за възникването им има употреба на алкохол от участник в тях.

Презентация с данни на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП по темата на семинара направи пред участниците комисар Мария Ботева. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest