Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на взаимодействие на „Шабла 2021-2“

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките на „Шабла-2021-2“.

На зенитния полигон на ВВС в продължение на два дни – на 10 и 11 септември, формированията от българските Военновъздушни сили успешно изпълняваха бойни пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) 2К12 „Куб“ , С-75 „Волхов“ и С-125 „Нева”. Умения в реалната стрелба показаха и формированията от състава на Съвместното командване на специалните операции, Военновъздушните сили и Сухопътните войски, въоръжени с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски проведоха успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс „ОСА-АКМ“ по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка. Те показаха отлични умения при захвата и последвалата стрелба и постигнаха две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и високия професионализъм на личния състав.

Артилерийско-техническият дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк на Сухопътните войски изпълни днес, 11 септември, бойни стрелби с ракетния комплекс (РК) 9К79 „Точка“. Те бяха наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

„Военнослужещите никога не са стреляли за по-малко от отличен с тези комплекси. Постигнатото от тях е резултат от дълъг труд и безкрайни тренировки. На прав път сме“, заяви бригаден генерал Николай Караиванов по повод проведените бойни пускове със ЗРК „ОСА-АКМ“ и РК „Точка“.

В хода на стрелбите бяха използвани светещи парашутни мишени, чийто пуск извършваха самолети Су-25, както и радио-управляеми мишени от типа Р-01, имитиращи безпилотен разузнавателен апарат.

В осигуряване на стрелбите участваха също вертолет AS 532 AL „Cougar“ от авиобаза Крумово и сили и средства от състава на Военноморските сили.

Pin It on Pinterest