Емил Панчев: Протестът на автоинструкторите не е политически, истината не е обучението, а в изпита за книжка

Ако министерството на образованието се превие, тогава ще има протест на автошколите, закани се Красимир Георгиев от АКАБ

Нашият протест не е политически, имаме точно определени искания, внесени към министерство на образованието – най-вече заради увеличението на часовете в курсовете. Истината не е в обучението, а кой дава книжката, изпитът. Има според нас нежелание на администрацията да се въведат нови методи за решаване на проблемите в автомобилизма, вкл. и корупционните схеми. Това заяви в „Беновска пита“ Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти (СБА) за подготвяния за вторник протест на автоинструкторите срещу увеличението на броя на часовете в шофьорските курсове, постановено със заповед на Министерството на образованието. Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), веднага реагира в „Беновска пита“: „Ако отстъпи министерството, тогава ще има протест на автошколите. Ако те се превият, ние ще излезем. Аз държа съответните институции да проверят кои са протестиращите и дали са изрядни.

Часовете трябва да се увеличат. Аз съм инструктор от 1982 г., в тези внесени искания не намирам никаква логика: да работим, както досега, да се увеличава броят на убитите, както е миналата година, да няма контрол никакъв, и да живуркаме. От вкъщи дотук видях четири нарушения, които можеха да бъдат избегнати“, посочи Красимир Георгиев, който ръководи браншовата организация с най-големите фирми за обучение на кандидат-водачи на МПС. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова  (на снимката) припомни, че в заповедта часовете за практическо обучение се увеличават от 31 на 42 часа, като с теорията стават 68 часа. „Не броят на часовете е определящ, а какво се случва и какво стои зад тези часове, как се обучават курсистите, как се провежда изпитът, какво се случва с тези млади хора, които вземат книжката“, каза Таня Михайлова.

Pin It on Pinterest