Екипажът на фрегатата „Дръзки“ доказа своя професионализъм в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море

Екипажът на фрегатата „Дръзки” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби успешно участва в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian” и днес, 8 декември, се завърна във Военноморска база – Бургас.

Операцията се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море. Тези задачи включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.

След 42 дни в Черно море и Средиземно море военните моряци от екипажа на фрегатата „Дръзки” проплаваха близо 5700 морски мили. За пореден път те доказаха своите умения и професионализъм на море, изпълнявайки достойно своята мисия, с което затвърдиха авторитета на Военноморските сили на Република България пред съюзниците от НАТО.

Корабът беше посрещнат във Военноморска база Бургас от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, който поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на командването на Военноморските сили за положените усилия при изпълнението на всички възложени задачи.

На родния бряг военните моряци бяха сърдечно посрещнати от своите семейства, роднини, приятели и колеги.

Pin It on Pinterest