Екатерина Захариева: Welcome на Джо Байдън, Навални- свободен, Северна Македония – без натиск от ЕС

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Брюксел; Навални; Новият президент на САЩ – Джо Байдън; Парижкото споразумение

Екатерина Захариева и Илиана Беновска се поздравиха в ефира на “Радио К2”. Водещата попита министъра на външните работи по какъв повод отива в Брюксел в понеделник. Захариева обясни, че ще се състои съветът на външните министри и ще обсъждат конференцията за климата, приемане на заключения за енергийната дипломация, ситуацията с Навални и други текущи теми.

Беновска попита Захариева каква ще е позицията за Навални и дали ще подкрепи министър-председателя Борисов, който е обявил, както и други европейски лидери, Навални незабавно да бъде освободен. Министърът на външните работи потвърди, че това е позицията на България и на много световни лидери и я подкрепя.

Водещата попита Захариева дали външните министри ще кажат “welcome” на новия президент на САЩ – Джо Байдън, а министърът на външните работи сподели, че са го казали още в момента, в който са станали ясни резултатите, както и на встъпването му в длъжност. “Много се радвам, че вчера имахме конферентен разговор с Джон Кери, който е негов специален представител за климата” каза Захариева и добави, че и външните министри на ЕС са участвали, както и Жозеп Борел и Франс Тимерманс. Министърът на външните работи изрази своята радост от завръщането на САЩ в Парижкото споразумение – един от първите укази, които е подписал Байдън. Според Захариева това е ясен знак, че САЩ ще дават пример не със силата си, а силата им ще е пример, който ще дават.

Северен поток; Срещата с Никола Селакович

Почетната, ако мога така да я нарека, председателка – канцлерът Ангела Меркел ще трябва да се пребори с Байдън за Северен поток. Дали Европа ще я подкрепи?” попита Беновска. Захариева отбеляза, че САЩ имат крайна позиция по въпроса и не е убедена, че новата администрация ще промени подхода, но когато проектът отговаря на европейското законодателство и енергийните директиви за осигуряване на възможност за доставки и от други източници, тогава би трябвало проектът да бъде защитен, а и той вече се строи, въпреки наложените санкции от САЩ. Министърът на външните работи предполага, че комуникацията на Германия с новата администрация ще бъде по-продуктивна.
Във връзка с газовите връзки, Беновска пусна в ефир изказването на Никола Сeлакович, министърът на външните работи на Сърбия, при неговата среща с Екатерина Захариева и премиера Борисов, за да могат да обсъдят след това със Захариева резултатите от неговата визита.

Никола Селакович: Бойко Борисов е изключителен приятел на Сърбия и на Вучич, първата дама Тамара Вучич е мой специален съветник

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в МВнР от 20 януари 2021 г.

Илиана Беновска: Ваше превъзходителство, г-н Селакович, защо не беше поканен големия приятел на Сърбия и на президента Вучич Бойко Борисов на откриването на така наречения с две имена „Турски“ или „Балкански“ газов поток? И вторият ми въпрос, виждам тук г-жа Тамара Вучич, съпругата на президента Александър Вучич, добре ли работите с нея и какво стана с разследванията за подслушването на президента Вучич и следенето, това навреди ли на работата Ви като външен министър и на екипа Ви и изобщо как се развива този процес? Благодаря Ви!

Никола Селакович: Благодаря Ви за въпросите, г-н Бойко Борисов, българският премиер, е наш голям приятел, на нашата държава и на президента на нашата държава. Единствената причина, че не беше поканен беше заради това, че в тези условия не поканихме чуждестранни гости, но той винаги е добре дошъл и винаги с радост го посрещаме. Когато епидемията стихне ще имаме много възможности заедно, съвместно да откриваме и магистрали, и газопроводи. Имаме още много да работим, освен газовата връзка, освен завършването на магистралата ще се концентрираме и върху новите проекти, където ще имаме възможност за взаимни посещения. Не сме имали никаква друга причина. Нямаше чуждестранни гости на това откриване, тоест не сме имали други намерения.

Що се отнася до втория Ви въпрос по отношение на подслушването, отговорните държавни органи работят по тези въпроси и не бих искал по никакъв начин аз да влияя на решаването на тези въпроси. Като някой, който по това време беше начело на министерството на правосъдието, аз вярвам на нашите отговорни органи и вярвам, че те ще си свършат работата професионално. И когато става въпрос за нашата първа дама и мой специален съветник в министерството, фактът, че тя е днес с нас тук в София е показател за това, че си сътрудничим отлично. Както знаете аз три години и половина бях генерален секретар на президента на Сърбия, имах възможност да науча много, г-жа Вучич като опитен дипломат, тя е някой, който със сигурност може да ми помогне в тази много важна и отговорна работа, която върша. Благодаря Ви!

Г-жо Захариева, защо трябваше да приемете Никола Селакович?” попита Беновска. Захариева отговори, че все пак това е новият външен министър на Сърбия и веднага след неговото избиране са се чули и още тогава го е поканила да посети България, а след около 20 дни се е осъществила визитата. “Това е съседна държава, седем години, обаче, не беше идвал сръбски външен министър в България, въпреки че сме се виждали много пъти в различни международни формати. Това е третата държава, която той посещава от встъпването си в длъжност” каза Захариева и отбеляза, че преди това Селакович е бил министър на правосъдието и имат общи теми за разговор извън външната политика. Захариева сподели, че Селакович е имал и срещи с премиера Борисов и с президента Радев. Министърът на външните работи отбеляза, че е повдигнала въпроса за българското малцинство в Сърбия, за недостига на учебници, а Селакович веднага се е обадил да провери и се е оказало, че има проблем, за който Захариева е настояла бързо да се реши и най-после да има достатъчно пособия на български език за следващата учебна година. Разговаряли са и по темата как да привлекат повече инвестиции и как хората да се задържат по-дълго в региона, да имат качествена работа. Обсъдили са и инфраструктурните проекти, които се развиват, освен магистралата, която се очаква да бъде готова до края на годината. Захариева отбеляза, че българското правителство миналата седмица е взело решение и е отпуснало средства за строителството на газовия интерконектор между България и Сърбия. Договорени са политически консултации между двете министерства за региона, а цялото посещение е било интензивно.

Подаръкът за Вучич и газопреносната инфраструктура

Какъв дипломатически знак даде премиерът Бойко Борисов не само на Сърбия, мисля, че ще ми разберете въпроса докрай, с това, че той в рамките на посещението на Никола Селакович и първата дама на Сърбия – Тамара Вучич, прати на президента на Сърбия – Александър Вучич – като спомен от посещението му в България през юни миналата година, една картина от огледа на строителството на Балкански поток. Тя е нарисувана по инициатива на консорциума “Аркад”, който изпълнява линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до сръбско-българската граница?” попита Беновска. Министърът на външните работи коментира, че премиерът Борисов и президентът Вучич се познават от много години и имат добри лични контакти, а това е било подарък, изпратен по протокол от нашия премиер за президента Вучич, тъй като това е един от важните проекти, които осигуряват друг път на доставка за Сърбия. Захариева отбеляза, че подаръкът е символичен и мисли, че е бил обявен от сръбска страна и размяната на подаръци зависи от договорката между двете държави. “Както се казва на дипломатически език – за умните това е знак, който разбира – ще го разбере” подчерта Беновска.

Отношенията със Северна Македония; Проф. Владо Бучковски

Трябва ли, пак иносказателно да Ви попитам, Бойко Борисов да изпрати картина на министър-председателя на Северна Македония – Зоран Заев, на която са нарисувани двамата, за да може Македония най-сетне да разбере какво искаме ние от нея? Имахте миналата седмица среща и с главния преговарящ по нашите взаимоотношения – бившият премиер тогава на Македония – проф. Владо Бучковски. Какво ще правим с Македония, г-жо Захарива? Очаква ли се да дадем заден, както казват много наблюдатели, под натиска на ЕС?” попита Беновска. Министърът на външните работи смята, че политиците в Скопие са осъзнали, че ЕС работи по различен начин, макар и късно, защото е имало шанс да бъде одобрена преговорната рамка по време на немското председателство, стига да са били приети българските предложения, които не са нови за тях. “За съжаление, имаха представа, че наистина някой ще натисне България. Аз много пъти съм казвала, още преди тези месеци, в които темата беше много видима в медиите и беше във фокуса на общественото внимание, че така не работи ЕС. Там всички държави са равнопоставени, всеки има един глас, решенията за разширяване – трябва съгласие на абсолютно всички държави, тоест, тепърва те ще имат много, много пъти да искат съгласието от България. Трябва да стане в разговори, трябва да стане с разбиране от тяхна страна на притесненията на България, а не под натиск” подчерта Захариева. Министърът на външните работи смята, че ако се успокои емоцията, ако се спрат манипулациите по време на преговорите, има шанс да се одобри преговорната рамка, но България независимо, че има избори за парламент в момента, едва ли ще промени позицията си, защото това е едно от малкото решения на българския парламент, които са приети с единодушие. Захариева отбеляза, че има и много голяма обществена подкрепа – почти 84 % от българските граждани не са съгласи България да даде зелена светлина преди Северна Македония да покаже равно изпълнение на договора.

Г-жо вицепремиер и външен министър, аз очаквам много скоро в нашия ефир да се появи проф. Владо Бучковски. Той ми обеща, че ще го направи при следващото му идване в България, което, доколкото разбрах, е идната седмица, така ли е?” попита Беновска. Захариева каза, че Бучковски все още не се е свързал с нея, но предполага, че ще поиска среща, а и той идва често в България и по лични въпроси. Захариева отбеляза, че е нормално Бучковски да е често в България, тъй като са го назначили за човек със специален фокус върху отношенията с България. “Ние предложихме план за изпълнението на договора, който беше разработен с всички им отговорни институции. Това не е планът на министерството на външните работи, знаете, че в договора има разпоредби с икономиката, с инфраструктурата, с туризма, с културата, с образованието и с всички сфери на обществения живот. Много конкретен план им предложихме и нашата идея е той да бъде основата на комисията между правителствата, които трябва всяка година да заседават и да наблюдават изпълнението на договорите, освен да имат план за следващата година. Те трябваше миналата година да бъдат домакин на такава среща, но не свикаха това заседание. Да предположим, че е било заради избори, заради ковид и тогава, когато постигнем отговор от тяхна страната, тогава, когато постигнем съгласие по този документ, предполагам, че ще проведем това заседание” коментира Захариева. Министърът на външните работи сподели, че с Бучковски са говорили за и коридор 8. “Истината е, че след като настоях по-бързо да отговорят на нашата нота, на следващия ден ние го получихме” каза Захариева и обясни, че е повдигнала въпроса още при първото му посещение, както и пред Буяр Османи, за поредица от случаи на български фирми, университети, медии, които срещат трудности от различен административен характер, чакащи акредитация. Бучакович е поел ангажимент тогава и затова Захариева се надява тези въпроси скоро да бъдат разрешени.

Виолета Сечкова и Република Корея;

Беновска повдигна темата за безобразното отношение към жените и лично към министъра на външните работи от страна на македонските медии, заради което е “хвръкнала главата” на шефа на тяхната информационна държавна агенция. “Г-жа Виолета Сечкова беше одобрена от министерски съвет за почетен консул на Република Корея. Последваха безобразни атаки и клевети от различни претенденти за влизане в политиката. Може би, така намират трибуна за изява. От какво е спасена г-жа Сечкова – от арест ли с този пост, и Вие ли я поканихте, Вие ли я посочихте Република Корея да я предложи за почетен консул?” попита Беновска. Захариева каза, че Сечкова е предложена и избрана от Република Корея за почетен консул, а не от българското правителство и от нищо не е спасена, а и това не ѝ осигурява имунитет. Министърът на външните работи каза, че Сечкова може да бъде задържана, не се спасява от данъци и нищо от това, което се говори в медиите не е вярно. Захариева обясни, че почетните консули се предлагат и избират от другите държави и самата тя е разбрала за предложението на Сечкова, когато докладът е пристигнал при нея и не е имало протекции – никой не е звънял в Корея или пък на Захариева. Министърът на външните работи обясни, че първоначално документите са върнати в Корея за допълнителна информация и тази процедура е в ход повече от 6-7 месеца във външно министерство. Захариева се надява това да не остави горчива следа в отношенията между България и Корея, защото това е изключително важно за страната ни. Вицепремиерът обясни, че няма логика да връщат обратно документите, ако всъщност България я е избрала и подчерта, че за почетни консули се избират лица с бизнеси в съответната държава, такива, които могат да помагат и България има не малко почетни консули в чужбина, които много помагат на страната ни, но не получават никакво заплащане от наша страна. Почетните консули имат ангажимент да разкрият офис, да съдействат за културно-икономическите връзки между двете държави, да помагат на български граждани, които са в беда в държави, в които България няма представителство. Захариева подчерта, че консулите имат ангажименти, а привилегии почти нямат.

Сексистките нападки към Захариева; Нанси Пелоси и темата за третия пол

Беновска повдигна въпроса за сексистките нападки към Сечкова и Захариева и по повод “welcome” към новия президент на САЩ. “Нанси Пелоси, председателят на камарата на представителите, миналата седмица излезе с нещо, което аз първоначално се помисли, че може би е фейк новина, но отново се връща от американска страна темата за третополовите, за обръщенията не на г-н и г-жо, женски и мъжки пол, а на то и може би отново да се коментира темата с, мисля, 37 пола, които Америка беше класифицирала. Ще имаме ли натиск ние от новия кабинет на президента Байдън по тази тема и как ще устоим?” попита Беновска. Захариева смята, че при нас няма как да става дума за такова нещо и според нея САЩ са разединени по много тема и имат проблем с расизма, сексизма и това не са специфични проблеми само за Балканите. Захариева подчерта, че за пръв път в историята си САЩ имат вицепрезидент жена и в момента много се акцентира на това, че Джо Байдън е избрал жена за вицепрезидент и е очевидно, че светът има много работа по отношение на равенството между половете. Министърът на външните работи отбеляза, че нападките в Северна Македония не са били само срещу нея, а и срещу българските жени и голяма част от нападките към нея са били поради това, че е жена и неслучайно доста организации са реагирали на този недопустим маниер. Захариева отбеляза, че САЩ имат много работа по този въпрос и цитира Джо Байдън в изказването му, че трябва да излекуват нацията си.

Служебните и дипломатическите паспорти

Беновска попита Захариева кое е важното в това, че ще сложат ред в издаването на служебните и дипломатическите паспорти – какво се прекратява и какво се постановява. Министърът на външните работи подчерта, че ще се сложи ред, ако законът бъде приет. Захариева отбеляза, че след проверка на издаването се е оказало, че кръгът от лица, имащи право на такива паспорти и процедурите по издаването им не са в закон, а са на ниво наредба, която е издадена на отменен текст на закон. Предложението, което е прието, е да се изброят изчерпателно условията, редът и лицата, които имат право на такива паспорти, тъй досега, например, е могло ръководството на всяка НПО да получи такъв паспорт, което абсолютно се премахва в закона. “Дори държавните органи, които имат право на такива паспорти, ще бъдат изброени изчерпателно в закона. Ще има възможност само по изключение за външнополитически специални задачи, възложени само от президент, премиер и външен министър, а не всяка регистрирана НПО” обясни Захариева. Министърът на външните работи подчерта, че броят на служебните паспорти е голям, но над 2100 от тях са издадени на служители на министерството на външните работи, защото това са хора, които са мандат, както и на служители на други министерства – социалното министерство, министерството на отбраната.

Изборите на 4-ти април

Изборите на 4-ти април – каква е задачата на външно министерство и готови ли сте Вие за това? Получавате много критики за секциите в чужбина, че няма създадена организация на гласуването и че ще се провалите. Може би, има пророци, че могат да бъдат и касирани” попита Беновска. Захариева каза, че това са голословни твърдения, тъй като екипът на министерството на външните работи организира избори не за първи път и 2019 година са били прекрасно организирани. Беновска припомни, че проф. Михаил Константинов в предишното издание на “Беновска пита” е казал, че ГЕРБ досега никога не е организирал парламентарни избори и винаги са били организирани от други правителства. Захариева обясни, че ГЕРБ са организирали президентски избори, избори за европейски парламент, но винаги има слухове за манипулация от страна на ГЕРБ, въпреки че има представители на всички партии, посланици, консули, а екипът на министерството на външните работи са професионална администрация. Министърът на външните работи подчерта, че това ще са избори в пандемия, което ще затрудни администрациите и то не само в България и точно за това са изпратени указания на българските дипломатически представителства още преди да се знае сигурната дата за изборите – да се започнат проучвателни разговори с българските общности в държавите. “Вече сме поискали всички от държави, в които имаме акредитирани посланици не само там, където имаме представителство, разрешение” каза Захариева и обясни, че някои държави не позволяват разкриване на секции извън официалните представителства, но администрацията работи по организацията на изборите, въпреки че не може да се каже дали на 4-ти април ще има държави в локдаун. Вицепремиерът сподели, че има притеснения относно затягането на мерките покрай дълги почивни дни в някои държави, но се надява повече хора да са ваксинирани и държавите да са разхлабили мерките. Беновска подчерта, че проф. Константинов е наблегнал на това, че ГЕРБ никога не са могли да манипулират избори, защото никога не са ги организирали. Захариева каза, че знае за това и обяснението ѝ е било обърнато към тези, които твърдят, че министерството няма никаква организация за изборите. Министърът на външните работи подчерта, че са написали писма на администрациите да посочат, ако има желаещи гласоподаватели, за да може да се изпратят хора от България за отваряне на секции, но е много е голяма вероятността в някои държави да има изискване за пср-тест, а и на места може да се наложи тези лица да пристигнат по-рано, за да бъдат под карантина и затова е много важен контактът с българската общност в различните държави, за да може те да бъдат в изборните секции.

Задължително ли ще е ваксината срещу коронавирус при пътуване и изобщо?

Има анти-ваксъри и ваксъри – Вие като вицепремиер, отговорен човек – какво заявление може да направите? Обсъждаше се в Европа дали има имунизационните паспорти да бъдат като пропуск за пътуване, или ще останат засега само информация за това кой е ваксиниран? Европейският възглед до момента е, че това ще е само информационен документ. Има ли опасност да бъдат принудително ваксинирани хора, които не искат да го направят по свои причини, за да могат да пътуват, да работят и живеят равнопоставено на другите? Промъква се тезата, че това е форма на репресия и на задължаване” попита Беновска. Захариева е категорична, че на този етап този документ не трябва да е документ за пътуване, а и ваксинирането е доброволно навсякъде и няма държава, която да е осигурила достатъчно ваксини за ваксинирането на всеки, който желае. “Трябва да бъде само здравен документ, който да е уеднаквен, унифициран в ЕС – това е добре, но в никакъв случай това не може да бъде изискване за пътуване и се надявам това да бъде така и след няколко месеца и това да остане позицията” смята Захариева. “Ще бъде ли форма на репресия, на задължаване? Говори се, че работодателите ще бъдат принуждавани да уволняват хора, които не са се ваксинирали. В училищата няма да се допускат деца” попита Беновска. Захариева каза, че това идва от държави, които разчитат много на туризъм – Гърция и Испания, защото не искат още един летен провален сезон и идеята им е да не се създават трудности и да не се затварят граници за хора, които не са ваксинирани. Министърът на външните работи каза, че представяйки по този начин нещата, се сваля доверието на хората във ваксинирането, което е доброволно. Захариева сподели, че по проучвания доверието във ваксинирането в България е доста ниско и такива внушения, които нямат общо с истината, водят още повече до спад в доверието. “Това не означава, че някои държави няма да искат сертификат за ваксиниране, за да не си в карантина, но това не означава, че ще се забранят влизането, особено в ЕС. Да, може да има държави, които след няколко месеца, може да кажат, че тези, които са ваксинирани, няма нужда да са под карантина, когато дойдат” подчерта Захариева. “България на какво разстояние е от принудата да бъдеш ваксиниран?” попита Беновска. Захариева каза, че няма такова разстояние и българското правителство няма намерения да принуждава, когато и да било, но ще се предостави адекватна информация, за да може всеки да вземе информирано решение.

Беновска благодари на министър Захариева за разговора и ѝ пожела успех в Брюксел.

Така завърши разговорът между Екатерина Захариева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” на 23-ти януари 2021 година.

Pin It on Pinterest