Екатерина Захариева разговаря с португалския си колега и изрази подкрепата на страната ни за приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес по телефона със своя португалски колега Аугущу Сантуш Силва и участва в онлайн дискусия, посветена на приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Захариева поздрави министър Силва за приоритетите на председателството и изрази пълната подкрепа на страната ни за тях. Двамата обсъдиха предизвикателствата в борбата с Ковид и разширяването на Европейския съюз, както и други ключови досиета от дневния ред на Съюза. Двамата първи дипломати ще проведат среща помежду си в Брюксел на 25 януари по време на Съвета „Външни работи“.

„Ако всички в ЕС сме от един отбор, ако сме последователни и имаме приемственост, може да преодолеем предизвикателствата, с които се сблъскваме“, заяви Екатерина Захариева  по време на онлайн дискусията. Тя изтъкна, че Португалия поема европейското председателство в ключов момент за прилагането на взетите важни решения по време на предишното германско председателство.

„Фактът, че успяхме да подобрим координацията на ЕС по отношение на съвместни мерки за справяне с пандемията от Ковид, да постигнем съгласие по бюджета на ЕС, да постигнем съгласие по инструмента по възстановяване, да постигнем споразумение за бъдещите отношения с Великобритания, мисля, че показаха, че ЕС може да преодолява дори и неочаквани и безпрецедентно трудни ситуации“, заяви Захариева. Тя изрази очакване, че изпълнението на Многогодишната финансова рамка и Инструмента за възстановяване на ЕС ще стартира без отлагане.

„Мотото, което сте избрали идва много навреме и много на място. То гласи „Време е за действия, време е за резултати. Именно това очакват нашите граждани“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър изтъкна значението на ваксините, както и на стратегическата автономност на ЕС за справяне с пандемията от коронавируса и нейните последствия.

Pin It on Pinterest