Екатерина Захариева: Посещението на папата е голяма реклама за България

Папата е изключително отдаден на възстановяването на мира по света и на човешките права.
Това е папа, който е извън протокола, видяхте как вчера излезе от храма „Св. Александър Невски“ и се ръкува с всички хора. Мисля, че премиерът Бойко Борисов му направи чудесни подаръци. Неговото посещение наистина е голяма реклама за България.
Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. „Папа Франциск дойде с ясни послания в България. Това са послания, които България също изпълнява. Папата не каза да отворим границите си за мигранти, а да им протегнем ръка. Изказването на папата не противоречи на политиката на България и на Европейския съюз. Доверието в Папа Франциск е много по-голямо, отколкото доверието в самата католическа църква. Той непрекъснато говори за мир, за смирение, за това да сме сред хората. Аз успях да говоря съвсем за малко с него. По-дълъг беше разговорът ми с външния министър на Ватикана. Всички от делегацията на папата бяха учудени, че толкова много хора са дошли на неделната молитва. Те са изключително доволни от организацията на посещението му“, разкри Захариева.
„Папата дойде у нас като признание за политиката, която води България – за мир и просперитет на Балканите. Неговото посещение в Северна Македония също е признание за добросъседските отношения, които има между двете страни. Искам да поздравя новоизбраният македонски президент и да му пожелая успешен мандат. Има пробив в заседания на смесената българо-македонска комисия, но имаме много по-големи очаквания“, каза още външният министър.

Pin It on Pinterest