Екатерина Захариева: Нямаме нови претенции към Република Северна Македония

„Ако сме в лоши отношения, кой ще страда? Гражданите на двете страни. Може да спечелиш с популистка реторика няколко повече места в парламента, но не може да промениш географията. Съседите остават, още повече, когато те са най-големите ти поддръжници“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която прие днес по негово искане новия министър на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Основна тема в разговорите бе началото на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, подкрепата на България и изпълнението на подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Екатерина Захариева припомни, че България винаги е била най-силният поддръжник на европейския път на Република Северна Македония. По време на председателството си на Съвета на ЕС страната ни постави за първи път от 15 години разширяването и европейската перспектива на страните от Западните Балкани като основна тема в дневния ред на ЕС.

„България първа призна независимостта на тогавашна Република Македония. България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Така както България е признала съвременните реалности, е необходимо от страна на Република Северна Македония да се признаят историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност“, заяви външният ни министър.

Тя изтъкна, че пътят към членство в ЕС не е мигновен, свързан е с много реформи и зависи от индивидуалните заслуги и стриктното изпълнение на установените критерии и условности.  За България е важно Република Северна Македония  да върви по пътя на демократичното развитие и реформите, да бъде съюзник в НАТО и в бъдеще член на ЕС.

Националната позиция на страната ни по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония е добре известна и тя не е променяна от години. За България цялостното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е ключово условие за напредъка по пътя на Република Северна Македония към членство в ЕС. 

Това е първата двустранна визита на Буяр Османи в чужбина  като министър на външните работи на Република Северна Македония.

„Тази визита възстановява политическия диалог след продължително прекъсване и се надявам тя да доведе до продължаване на работата в дух на откритост, приятелство добросъседство, какъвто трябва да бъде духът между две толкова близки държави и съседи“, заяви Екатерина Захариева.

Двамата министри се договориха за нов старт в изпълнението на двустранния Договор като ще бъде разработен конкретен план във всички сфери от взаимен интерес – икономика, енергетика, образование, сигурност, околна среда, отбрана, транспорт и инфраструктура.  От българска страна бе подчертано и, че ускоряването на изграждането на Коридор 8 ще бъде свидетелство и знак към гражданите на двете държави за волята да се работи за свързаността по между ни.

„Бъдещите поколения няма да ни простят, ако изпуснем момента и не се върнем към изпълнението на договореното през 2017 г.“, каза българският вицепремиер. „Именно Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество отвори пътя към НАТО, и към решението от март 2020 г. за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС“, допълни тя.

На срещата бе обсъдено и възобновяването на работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, която бе прекъсната от страна на Република Северна Македония преди близо година. Министър Захариева изрази надежда, че създаването на позитивна политическа среда ще възстанови конструктивният диалог в работата на комисията. 

„Общата ни история не трябва да ни разделя, а да бъде основен стимул за още по-близки и приятелски отношения. Бъдеще, изградено на взаимно доверие и спазване на поетите ангажименти, е от полза и за двете страни. С мъдрост, кураж и воля ще преодолеем известното забавяне в изпълнение на договореностите“, каза министър Захариева.

„Готови сме да работим заедно с България по пътя към Европейския съюз и очакваме вашата подкрепа“, заяви Буяр Османи. Министърът на външните работи на Република Северна Македония благодари за възможността да посети София. Той увери, че добросъседските отношения са един от неговите приоритети като министър, че ще работи за активизиране на двустранните отношения както на политическо, така и на експертно ниво. 

Двамата министри обсъдиха и ситуацията с разпространението на Ковид–19 и последствията от пандемията, по време на която България се доказа като истински приятел. Подпомогнахме около 16 хиляди граждани от Република Северна Македония да преминат през територията на България, дарихме  предпазни медицински консумативи от най-висок клас, както и подпомогнахме най-уязвимите социални групи граждани в Република Северна Македония.

Сред темите на разговора бе и съвместното председателство на двете ни страни на Берлинския процес за Западните Балкани и предстоящата на 10 ноември в София Среща на върха. Очакванията от нея са да бъде даден  много силен знак за подкрепа на страните от Западните Балкани.

Pin It on Pinterest