Екатерина Захариева даде вечеря ифтар за дипломатическия корпус

За диалог между религиозните общности и за общи решения на глобалните проблеми призова Екатерина Захариева. 

Вицепремиерът и министър на външните работи говори по време на вечеря  ифтар, давана от нея по повод свещения мюсюлмански месец Рамадан за десетки дипломати от мюсюлманските страни, акредитирани у нас, и представители на религиозните общности.

 „Съдбата се е разпоредила така, че българският народ да живее в непосредствено съседство с народите от ислямския и арабския свят. Свързват ни и история и традиции. Като своеобразен мост между Европа и Азия България е на кръстопътя на култури, на сходства и различия. Този факт предпоставя развитието на сътрудничество, базирано на взаимно уважение“, заяви министър Захариева пред гостите в резиденция „Бояна. Тя подчерта, че принципите на взаимно уважение и ненамесата във вътрешните работи са в основата на отношенията на България с близки и далечни съседи.

„Работим не само с непосредствените си съседи, но допринасяме за дебата в ЕС за значението на свързаността и разширеното сътрудничество в широк план – чрез засилената европейска политика за съседство, чрез Стратегията на ЕС за свързаността в и с Азия и много други“, каза външният ни министър.

По думите й в България – родина на много мюсюлмани,  моделът за толерантност е успял да запази мира. „Нашата нация умее да се вслушва в позиции, с които не е съгласна и да се опита да намери разбирателство и толерантност“, заяви външният ни министър. Тя посочи, че в света все повече път си проправят нетърпимостта, ксенофобията и радикализмът, които са без етнос и религия. Външният ни министър даде за пример неотдавнашните нападения в Нова Зеландия, в Шри Ланка и Франция.

„Приветстваме политиките за по голяма свързаност- такива, които събират, а не разделят, такива, които се базират на универсалните ценности и целят устойчиво развитие“, заяви още Екатерина Захариева и благодари на чуждестранните дипломати, че работят за запазване на традициите на разбирателство и добросъседство между България и техните държави.

Ифтарът бележи края на дневния пост в исляма по време на свещения месец Рамадан.

Pin It on Pinterest