Драгомир Стойнев взе участие във Видеоконференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС

Европейският съюз трябва да гарантира, че следващото поколение на Европа няма да бъде трайно засегнато от пандемията COVID-19.

Това заяви председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Драгомир Стойнев по време на Видеоконферентната среща на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК). Поради продължаващата усложнена от COVID-19 международна обстановка, форумът във видеоконферентен формат замени обичайния Председателски КОСАК. 
Видеоконференцията бележи началото на Парламентарното измерение на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.  Дневният ред на събитието бе разположен в две теми. Първата тема отрази приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на която панелист бе министърът по държавни и външни работи на Португалия г-н Аугусто Силва. По втората тема еврокомисарят с ресор „Кохезия и реформи“ г-жа Елиза Ферейра представи позицията на Европейската комисия във връзка с Инструмента на ЕС за възстановяване и устойчивост. В изказване по темата г-н Стойнев наблегна на нуждата от обединена и отговорна позиция що се отнася до ратификацията на предложението за решение на Съвета относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз. По думите на председателя на КЕВКЕФ за справянето с последиците от кризата е нужна проактивна работа от страна на националните парламенти и правителства в процеса по изготвяне и приемане на политиките, свързани с Националните планове за възстановяване и устойчивост. Той продължи, изказвайки благодарност за изразената позиция от председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен, във връзка с активното участие на националните парламенти в този процес. Не на последно място г-н Стойнев изрази надежда, че правителствата на държавите-членки няма да пренебрегнат оказаната подкрепа от председателя на ЕК. Игнорирането на националните парламенти само би допринесло за подриване на доверието в националните планове за възстановяване и устойчивост. 
В рамките на Председателския КОСАК бе разгледан и одобрен дневният ред на предстоящото Пленарно заседание на КОСАК. В тази връзка председателят на Комисията по европейските въпроси на португалския парламент изрази надеждата си за това заседанието да бъде проведено присъствено в Лисабон, но допълни, че Парламентарното измерение ще работи по два сценария и ще следи своевременно ситуацията с развитието на пандемията от COVID-19. Пленарният КОСАК ще бъде с начална дата 30 май и финал 1 юни 2021 г.

Pin It on Pinterest