Димитър Маргаритов: Великденските празници преминаха спокойно, 70 са постъпилите сигнали от граждани

Великденските празници са преминали спокойно от гледна точка на потребителското битие, каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Той обясни, че по време на празниците в институцията са постъпили общо 70 сигнала, като 40 от тях са подадени по интернет, а около 30 обаждания са приети на денонощния телефон.
Димитър Маргаритов отбеляза, че повечето потребители са поискали консултация как да постъпят в определена ситуация, без задължително да е възникнал някакъв проблем. „Имаме жалби и оплаквания, които касаят ежедневното пазаруване и рекламацията на дефектни стоки. Може би част от хората са използвали времето през почивните дни, за да обърнат внимание върху проблеми, които в ежедневието нямат много време да реагират и да разберат как трябва да постъпят, като например рекламация на дефектни мобилни устройства и извършени ремонти на различни вещи, които са в гаранция, но тези ремонти не са довели до очакваното подобрение на стоката и хората се интересуват какво следва оттук нататък и как могат да получат обратно парите си. Имаме няколко сигнала, свързани с онлайн пазаруване. Един от тях е, че търговецът е отказал на клиента си да му изпрати закупената стока по избрания от потребителя куриерска фирма, а не с тази, с която търговецът регулярно работи. Димитър Маргаритов допълни, че част от сигналите ще бъдат проверени съвместно с други институции, като те са основно свързани с предоставянето на некачествени куриерски и телекомуникационни услуги.

Pin It on Pinterest