Димитър Димитров и Магдалена Милтенова: В понеделник ще се срещнем с вицепремиера Гълъб Донев, протестът на 28.09 остава

Димитър Димитров – КАПБ и Магдалена Милтенова – КАП, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г., заявиха позиции по следните теми:

Срещата с транспортния министър Алексиев от 23-ти септември. Протестът на 28-ми септември насочен ли е срещу президента Радев?

      „Ще свалите ли президента Радев на 28-ми септември?“, попита водещата Илиана Беновска. Милтенова отговори, че нямат амбиции да свалят президента и никога не са го заявявали. Тя продължи, че с министъра на транспорта са провели изключително ползотворна среща в диалогичен тон, за което благодари. 

   Беновска припомни, че на срещата с министър Алексиев на 23-ти септември са присъствали и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Дончо Барбалов, заместник-кметът на община Габрово, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева и представители на транспортния бранш. В съобщението от министерството на транспорта се казва: „За втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа“. Милтенова отговори, че това е вярно. Тема на срещата са били тези отпуснати от НС 40 милиона лева и начина, по който те ще бъдат разпределени. Тази процедура трябва да се нотифицира и средствата да стигнат до превозвачите.

    Димитър Димитров също заяви, че автомобилните превозвачи нямат никаква амбиция да свалят президента, да кадруват или да правят структурни промени. Искат да се случат конкретни неща. Единият от основните проблеми е свързан с кадрите. Един от начините той да се реши е да се съкратят сроковете за разглеждане на лица от трети държави, които искат да започнат работа в България. Според Димитров разумният срок за разглеждане на документите е няколко седмици, а не месеци, както е в момента. Другият сериозен проблем са опашките по границите. На турската граница времето за преминаване може да стигне до 3 денонощия. 

     „Правилно ли съм разбрала, че до вторник очаквате министърът на транспорта да даде яснота по всички останали ваши искания?“, попита Беновска. Магдалена Милтенова отговори, че това не е така. Тя обясни, че в компетенцията на министъра е програмата за тези 40 милиона за автобусните превозвачи. Исканията, които са извън тази програма, не са в компетенциите на министър Алексиев. 

Протестът на 28-ми септември.

      Димитър Димитров отговори, че протестът остава. Той започва в 10 часа на 28-ми септември. Превозвачите ще блокират ГКПП-тата за определено време. „Няма ли да притесните и трафика?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Проблеми имате не само с българската страна. Нека да бъдат малко притеснени, за да им привлечем вниманието и да седнем да се уточним веднъж завинаги какво правим!“. 

Поканата за среща с вицепремиера и социален министър Гълъб Донев на 27-ми септември.

   „Чакате среща с президента, който не ви е отговорил писмено, така ли?“, попита водещата. Димитров отговори, че нямат отговор от президента. Милтенова съобщи, че са поканени на среща на 27-ми септември от 10 часа при вицепремиера Гълъб Донев. Поканата важи към автобусните, товарните и таксиметровите превозвачи. Исканията на автобусните превозвачи са мярката 60/40 да бъде възстановена във вида, в който е работила до 31-ми май, тоест спадът на оборота да бъде 20%. Второто искане е мярката 290 лева, която е работила до 31-ви май, да бъде възобновена. Третото искане е да се потърсят варианти каква ще бъде компенсацията за скока на цените на горивата, защото той е изключително сериозен. 

   Димитър Димитров отговори, че КАП имат официално писмо до Гълъб Донев с искане за изменение на наредбата за реда и условията за командироване на служители в чужбина. Искането е размерите на тези командировъчни да бъдат актуализирани. 

    „Може ли Гълъб Донев да реши въпроса и за контрола на граничните пунктове?“, попита Беновска. Димитров отговори, че Донев може да инициира разговор с Румъния, защото те в последните месеци отказват всякакви разговори с нашата страна. Той обясни, че румънците имат някои много рестриктивни изисквания, част от тях в нарушение дори на европейските зелени коридори. Писали са дори и до комисаря по транспорта, която е румънка, но няма никакъв отговор. 

Какъв е времевият срок за решаване на проблемите?

    „Ще продължите ли да искате среща с президента Радев и защо? Какъв времеви срок давате да се изчистят един по един и икономическите, и социалните искания?“, попита Беновска. Магдалена Милтенова отговори, че първо трябва да се види какво ще се случи на срещата с Гълъб Донев на 27-ти септември. Исканията са изцяло икономически и ако се определят кратки срокове, в които могат да се случат, превозвачите ще коментират следващите си действия. Тя добави: „В момента се подготвяме за протест, защото имаме изключитено притеснителна информация от петък, че всъщност нашите искания са поставени от АИКБ и останалите партньори работодатели на работната група на НСТС. В петък е имало такава среща, но засега нямаме положителен резултат. Надявам се след разговорите, които са провели колегите работодатели, след срещата ни в понеделник вече ще има изяснена позиция и ще можем да дискутираме адекватни мерки. Дали ще продължим да искаме среща с президента зависи от това какво ще се случи в понеделник и каква ще бъде позицията на правителството!“

   Димитър Димитров обясни, че за КАП срещата с президента не е самоцел. Те имат конкретни искания и ако правителството се ангажира с тях, за тях това е напълно достатъчно. 

Ще се срещат ли превозвачите с кандидатите за народни представители и за президент?

     „За да изчистим политическата окраска – предстоят парламентарни и президентски избори. Ще потърсите ли предварителни срещи с кандидатите?“, попита Беновска. Магдалена Милтенова отговори, че това не е тема за автобусните превозвачи. Обикновено политиците търсят среща с тях. КАП досега не са търсели срещи с която и да е партия. А какво решение ще се вземе ще стане ясно, когато се обявят кандидатите. Милтенова заяви: „За нас е много важно да се знае, че ние нямаме политически искания, това, което в момента се случва, е положително. Протестът не е самоцел, а израз на позиция, която ние имаме, израз на желание за диалог, който до момента липсваше!“.

    Димитър Димитров заяви: „Предварително няма да се срещаме с никого, нито сме социолози, нито имаме желание да накланяме везните в една или друга посока. Но след всички избори, когато парламентът започне работа, ние пускаме едно писмо до лидера на всяка парламентарна група с нашите проблеми. Същото правим и до министъра на транспорта. Писмото е около 15 страници. Записваме нашите проблеми, оттам насетне ако има желание започва работа!“. Така завърши разговорът на Димитър Димитров и Магдалена Милтенова с Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г.    

Pin It on Pinterest