Димитър Абаджиев: За инфраструктурния проект на министър Събев ще работя за финансиране от Саудитска Арабия

н.пр. Димитър Абаджиев, посланик в Кралство Саудитска Арабия, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Постигнатото като посланик в Саудитска Арабия.

    „И точно 28 дни след като имаме „кабинет на промяната“ начело с Кирил Петков и 2 дни преди президентът Радев да свика КСНС за това какво е отношението на България към присъединяването на Северна Македония към ЕС има удоволствието да разговарям с Димитър Абаджиев, посланик в кралство Саудитска Арабия. За последно се видяхме преди 3 години, когато Вие открихте посолството ни в Рияд. Спомням си, че тогава представители на правителството направиха много важни срещи с министрите на отбраната, на икономиката, на инвестициите. Беше нещо, с което Вие стартирахте като посланик. Сега обаче сте стартирал процедура, за да прекратите предсрочно мандата си като посланик на България в Саудитска Арабия?“, попита Беновска. Димитър Абаджиев припомни, че преди 3 години наистина за първи път бе открито българско посолство в Саудитска Арабия. За тези 3 години в Саудитска Арабия е имало над 10 български държавни посещения на министрите на икономиката, на туризма, на транспорта. Били са подписани няколко споразумения, включително такова за въздухоплаването между двете държави. Абаджиев изрази надеждата си това да отвори през настоящата година вратите за първите директни чартърни полети, а впоследствие и редовни полети между двете страни. Това ще ускори обмена. Постигнато е споразумение и в образователната сфера. Много български компании вече внасят хранителни продукти в Саудитска Арабия. В областта на земеделието държавната компания на кралството „Салик“ е инвестирала в два проекта в България. Работи се и по няколко проекта, към които публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия проявява интерес. „Аз ще продължа да работя този интерес да завърши с реализирани инвестиции, така че за тези 3 години, като имаме предвид, че 2 от тях баха годините на ковид, който и продължава, смятам, че много се направи! Ние вече имаме едно добре работещо посолство. Консулската служба беше изградена, извършват се много консулски услуги. Българската общност там, макар и не голяма, има своето представителство. Български компании стъпиха в Саудитска Арабия, като IPS, които работят в много специфична сфера на запазване на електроенергия при екстремни условия!“.

Може ли да работи в подкрепа на транспортния план на правителството на стойност 12 милиарда лева?

    „Сега като Ви слушам, не знам дали ще бъдете подготвен да ми отговорите, но от това, което съм наблюдавала като Ваша дейност в Саудитска Арабия, мисля, че ще изненадате аудиторията с отговора си, сега ще Ви пусна коментара на седмицата, от който ще се информирате за едни проекти на един наш министър!“, продължи Беновска и пусна седмичния коментар:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Г-да Събев и Василев, ще успеете ли за 12 млрд и 4 години с нова транспортна схема за България и съседите?

Беновска: Г-да Събев и Василев – 12 млрд и 4 години за транспортна схема за България и съседите?! – YouTube

За около 10 работни дни на кабинета на Кирил Петков, медиите се развълнуваха по 3 теми около министъра на транспорта Николай Събев.

Първоче се возел в собствения си брониран „Мерцедес“.

Второ: че фирмата му „Еконт“ платила 13 млн на НАП.

Трето: че вицепремиерът Асен Василев заяви: „Министър Събев предлага инфраструктурен пакет за 12 милиарда лева – ще го изпълним!“

Тъй като задачата на медиите е да търсят истината и да отразяват фактите, да разлистим „информационния календар“ по темата Николай Събев, министър на транспорта.

По Първо-то:

Ето какво заяви министър Събев за автомобила си, още на 18.12.21–ва, в „Беновска пита“, излъчено директно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz

Николай Събев: Искам промяната да стане и ще стане – напред!

Илиана Беновска: Вярно ли е, което научих, че сте предал личния си автомобил на НСО, за да Ви возят с него и ще им го оставите после за ползване?

Николай Събев: Да, предоставям личния си автомобил за ползване на НСО.

Илиана Беновска: Какъв знак давате, че сте много богат ли?

Николай Събев: Не, личният ми автомобил е с много по-високи нива на сигурност и системи, които ще ми осигурят едно по-безопасно и бързо придвижване.

И. Тъй като медии продължиха да търсят под автомобила на Събев „телето“ на сензацията, на 6.1.22–ра попитах отново министър Събев:

Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме противоречия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: И коментар за това, че Вие се возите на собствения си автомобил? Вие съобщихте, че подарявате автомобила си на НСО, но това, сякаш, се подминава? Моля Ви, повторете го още веднъж!

Николай Събев: Моят личен автомобил е предоставен с договор безвъзмездно на НСО –  с цел те да го използват така, както се използва всеки един служебен автомобил, независимо, че е личен, като никакви други разходи те няма да поемат. Причината да ползвам този автомобил е, че той е с много по-висока степен на сигурност.

По Второ-то: В началото на 2022-ра Николай Събев съобщи:

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм.“ „Еконт“ доброволно изплаща над 13 000 000 (тринадесет милиона) лв. на НАП, въпреки че спечели първото съдебно дело по този повод.

Много медии, отново, интерпретираха – по своему – новината. За това и попитах директно, на 6.1.22-ра, г-н Събев:

Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме противоречия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: Съобщението, че сте изплатили, Вашата фирма „Еконт“, на НАП предизвика различни коментари, Вашето изявление?

Николай Събев: Компанията излезе с прессъобщение, зад което аз заставам. Аз няма друго какво да допълня, освен че, ако искаме да говорим за нов морал, нека да започнем да правим нещо такова.

По Трето-то: На 4.1.2022-ра, попитах вицепремиера Асен Василев:

Асен Василев: Министър Събев предлага инфраструктурен пакет за 12 милиарда лева – ще го изпълним

Илиана Беновска: Г-н Василев, министър Събев направи една амбициозна заявка за още един мост между Румъния и България, за изграждане на инфраструктура, която да е свързана с комуникацията, има ли вече възглед за общините, какво ще бъде финансирането за общините, защото се оказа, че финансирането за моста между Румъния и България например трябва да мине през общинско финансиране и участие на държавата?

Асен Василев: Не, не трябва да мине през общинско финансиране.

Илиана Беновска: Може ли да обобщите малко по-подробно как ще подпомогнете на министър Събев плановете?

Асен Василев: Да, по принцип в момента се разработва инфраструктурна програма, която е доста по-амбициозна от един мост над Дунав. Става въпрос мисля за 4 или 5 моста над Дунав, отделно за 3 тунела под Стара планина.

Илиана Беновска: За летище „Русе“ също така, аз просто не исках да ги изговарям  подробно!

Асен Василев: Да, също за завършване на магистрала „Струма“, магистрала „Черно море“, за завършване на няколко скоростни пъти отсечки, като Русе-Бяла. Общата стойност на този инфраструктурен пакет по предварителни оценки е над 12 милиарда лева. Идеята е те да се случат през следващите 4 години, като за съжаление проектна готовност има за много малка част от обектите.

Илиана Беновска: За летището има, доколкото той каза.

Асен Василев: Да, надяваме се паралелно с бюджетната процедура да имаме яснота и за механизмите за финансиране на тази инфраструктурна програма както и за това как тя може да се случи в следващите 4 години.

Илиана Беновска: Какво значи да имате яснота?

Асен Василев: В момента се прави анализ какви проекти има, какви проекти няма, тези проекти, които ги има, дали отговарят на съвременните условия за безопасност, защото знаете, че през 2018 г. бяха променени условията за безопасност. За кои проекти има ОВОС, за кои няма. Всичко това трябва да се прегледа, след което да се каже – по първия проект сме дотук, по втория сме дотук, по третия проект не сме започнали, има го само на хартия или като идея и това нещо да се разположи във времева рамка, така че да може в следващите 4 години да бъдат построени и да можем да ги ползваме тези инфраструктурни обекти. Когато това е ясно, следващата стъпка е да се направи финансов план как те да бъдат обезпечени.

Отговорът на вицето Василев отново предизвика медийни интерпретации. За това попитах и министър Събев на 6.1.22-ра:

Николай Събев: МТ и 47-ия парламент нямаме противоречия – в синхрон сме, радостно е

Илиана Беновска: Министър Събев, вицепремиерът Асен Василев предизвика „движение“ в политическите  и медийни кръгове с това, че потвърди, че Вашата амбициозна транспортна програма за свързване – както вътре в България, така и с околните държави – ще струва 12 милиарда, ще включва тунели, мостове и друг вид подобрения и ще бъде изпълнена за 4 години. Вашият коментар?

Николай Събев: Имаме всички възможности, ако използваме най-новите проекти, технологии и възможности на предприемаческия свят, наистина да се справим за 4 години.

Илиана Беновска: Кога предвиждате срещите с Турция, Румъния и Северна Македония? Защото знаете, че има горещ проблем на турската граница с превозвачите с тежки камиони – губят на ден от всеки курс по 2 000 евро?

Николай Събев: Ние днес имахме среща с нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, турския посланик в България, на която ние се договорихме, че до края на януари трябва да се видим с министъра на транспорта. Темите са много ясни – желанието и на двете страни е да облекчим прехода и да предоставим по-добри условия за превоз на българските превозвачи.

Илиана Беновска: Може ли само да продължим една игра, която започнахме от първия ден….

Николай Събев: Без за „големите топки“, моля!

Илиана Беновска: Неее…. Какво е заглавието, което бихте поставили от днешния блиц контрол и от тези почти 10 работни дни, които имате като министър?

Николай Събев: Всъщност всички представители на партии в парламента и екипът на Министерството на транспорта с в синхрон. Ние нямаме противоречия към този момент и това е изключително радостно!

Илиана Беновска: Благодаря!

Това са фактите…

Беновска: Г-да Събев и Василев, ще успеете ли за 12 млрд и 4 години с нова транспортна схема за България и съседите?

Аз съм Беновска. И питам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    Беновска продължи: „Опитах се да Ви запозная с новите лица в политиката и техните инвестиционни намерения. Не е тайна, че Арабският свят представлява голям интерес относно възможността за инвестиции в България, но скритият въпрос, който Ви задавам с този коментар, който излъчихме, е Вие можете ли да подпомогнете по някакъв начин министъра, който знае какво прави, това е определението, което един политик направи за Николай Събев, министъра на транспорта, 12 милиарда правителството трябва да осигури за този план?“. Димитър Абаджиев отговори, че планът наистина е много амбициозен и впечатляващ и силно се надява той да успее. При такива планове трябва да се ползват и външни инвестиции. Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече проявява интерес към инфраструктурни проекти в България. „Аз разбира се съм готов това да се случи, тъй като вече имаме извървени стъпки. С всички сили ще помагам да се използват и такива ресурси за реализирането на тези проекти!“, категоричен бе Абаджиев.

   Беновска продължи: „Сега сте в отпуск, но ще се върнете отново в Рияд, дали не би следвало, за да сте по-ефективен във Вашият усилия в оставащата част от мандата, може би да се запознаете по-подробно с проектите на министър Събев?“. Димитър Абаджиев отговори, че и до този момент е имал много добър диалог с Министерството на транспорта. Той добави, че ще се запознае по-сериозно и ще направи всичко възможно интересът на публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия да се насочи и към тези проекти.

    „Исках само да уточним, че независимо, че приключвате мандата си, Вие ще продължите ефективно да работите отвън, от Саудитска Арабия за България!“, уточни Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Разбира се, през цялата си кариера съм правил това и няма да спра да го правя!“.

Решението му да прекрати предсрочно мандата си като посланик в Саудитска Арабия.

   „Защо приключвате предсрочно мандата си, дали защото Бойко Борисов, който не е на власт и по време на чийто мандат президентът Радев, да подчертая, Ви назначи за посланик, а не Бойко Борисов, но да изчистим картината?“, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че наистина е бил назначен за посланик с указ на президента Радев и затова още през лятото на миналата година го е информирал, че смята да приключи мандата си. „Той не Ви ли предложи да влезете и в неговия екип?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Не, освен това разговорът беше и личен, освен да го информирам. На него казах това, което ще кажа и на Вас – аз считам, че освен това, което изброих през тези 3 години, че съм изпълнил своята мисия, от нулата с целия екип изградихме едно работещо посолство. Много е направено. Считам, че е поставена основата посолството да продължи оттук нататък, не считам, че трябва да дочаквам формалното приключване на мандата, аз вече съм влязъл в последната година на този мандат. Аз не съм кариерен дипломат, не съм чиновник, така че не е необходимо да изчаквам приключването на мандата. По-добре, след като съм изпълнил тази мисия, да освободя позицията. Има и кариерни дипломати!“.

    „Бяхте посланик в Любляна, но предсрочно прекратихте мандата си, бяхте и генерален консул в Шанхай, посветили сте доста години на дипломацията!“, припомни Беновска. Гостът ѝ отговори, че вече 7-8 години е посветен на дипломацията, преди това в парламента 12 години винаги е бил член на комисията по външна политика, прекарал е 2 години като наблюдател в ЕП. Завършил е право, бил е съдия, но освен това е завършил и международно право в САЩ, така че професионалният му интерес винаги е бил свързан с дипломацията.

   „Вие сте юрист, доколкото знам имате и адвокатстки права, с какво ще се занимавате тук в България, след като бяхте едно от знаковите лица в началните години на разцвета на демокрацията по времето на различните превъплъщения на СДС, при Иван Костов, след това преминахте в неговата лична партия, после го напуснахте. С какво ще се занимавате тук и сега?“, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че по отношение на политиката е бил привърженик на десните политически идеи, от такова семейство и произхожда, има хора в рода му, осъдени от народния съд. „Аз съм завършил Юридически факултет на СУ с отличие, бил съм съдия, 12 години депутат, в ЕП, представител на България в борда на НАБУКО, адвокат съм – нали не ме питате сериозно какво ще правя? Аз мога да правя много неща!“., категоричен бе Абаджиев.

   „Говори се за някои неща, които „носителите на промяната“ и особено Кирил Петков, Асен Василев и екипът им говорят за максимално оползотворяване на капацитета на личностите, които в България могат да бъдат полезни, затова Ви питам какво ще правите, а не от някакъв клюкарски интерес!“, уточни Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Това е риторичен въпрос! Отговорът на въпроса дали бих бил полезен не давам аз, това, което искрено желая на новото правителство и новия политически екип е успех, защото всички желаем успеха на България, особено в тази ситуация повече отвсякога България има нужда от бързо и динамично развитие, така че искрено желая този успех!“.

Българската позиция за Северна Македония.

    „Въпрос, който не мога да избегна, може на нашето МВнР да не се хареса, но Вие като политик, който е бил активен и по времето, когато се присъединявахме към НАТО, и към ЕС няма начин да нямате политически възглед какво трябва да направим ние по отношение на казуса със Северна Македония, в понеделник президентът Радев свиква КСНС по тази тема?“, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че България има официална позиция, която е известна на всички. Той продължи, че може да каже личното си мнение като гражданин и като човек, който се занимава с външна политика. „Имаше едно предложение на Слави Трифонов, което беше много бързо отхвърлено и критикувано от повечето наблюдатели, аз мисля, че не бива с лека ръка да се критикуват такива предложения и тези. Това по-скоро трябва да се разглежда като възможност, като провокация за това българската позиция да излезе от клишето и да има по-прагматичен характер!“, заяви Абаджиев.

    „Знаете, че има чувствителна струна в цялата работа по отношение на нашата история, език, писменост!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ заяви, че през последните 10-15 години политическата класа в Северна Македония е разгърнала възможност за насаждане на политическа омраза към нашата страна, което е било доста неудачно действие. Това е създало много проблеми, затова е важно договорът за добросъседство и приятелство да бъде изпълнен. „Аз мисля, че националният интерес на България е Република Северна Македония да стане член на ЕС. Защото, когато Северна Македония е част от едно пространство без граници, без мита, с обща инфраструктура, според Вас македонският народ с кого най-много ще се сближи? Има ли по-близък народ от българския по език, по култура, по традиции? Тогава ще се случи едно естествено сближаване, тогава ще се сбъднат и мечтите на нашите предци, които са се борили за свободата на България и Македония тези хора да бъдат едно цяло. Това е най-силният национален интерес на България, ако щете и патриотичен интерес! И обратно, ситуацията, в която сме в момента, отговаря най-силно на небългарските интереси. Това знам аз, как ще се постигне едновременно спазване на договора за добросъседство и приятелство и постигане на този национален интерес на България е въпрос пред българските политици, които носят отговорността в момента, аз не съм сред тях!“, категоричен бе Абаджиев.

    „За да довършим този аспект от темата, нека Ви кажа какво каза проф. Владо Бучковски, бившият министър-председател на Македония, който в момента е и главен преговарящ с България по проблемите, които възникнаха след подписването на договора. Бучковски каза много неща, но заглавието, което извадиха македонците от това наше интервю, ще го цитирам на македонски – „Ако остане ветото на Бугария, ке се сголеми руското влияние и кинеските инвестиции“! Това може би е фактът, който се третира като най-силен като аргумент на Северна Македония, да се спре руското влияние в региона и китайските инвестиции, но този аргумент като че ли е много проамерикански. Това също е една част, която създава напрежение не само в България, но и в региона, в Сърбия, дори в Албания. Как може да го коментирате?“, попита Беновска. Абаджиев отговори: „Какво значи „проамерикански“? Ние сме част от евроатлантическото пространство, споделяме общи ценности с държавите в тази общност. Тук обаче аз говоря за българския интерес и пак повтарям – най-големият, най-силният български патриотичен интерес е между хората в Северна Македония и България да няма граници, да няма мита! Тогава те по естествен начин ще се сближат и няма да говорим за други влияния! Защото така, както мен ме притеснява много силно руският енергиен монопол в България, така, като българин, аз няма как да не се притеснявам, че небългарският интерес се защитава в нашите междусъседски отношения!“.

Подаръците.

   „Как искате да финализираме нашия разговор, какво заглавие бихте сложили?“, попита Беновска. Димитър Абаджиев отговори: „Всеки има право да преформулира личните си приоритети, това, което правя аз в момента, и всеки български политик, дори тогава, когато той е бил дипломат, трябва да продължи да защитава българския интерес докрай!

    Димитър Абаджиев подари на водещата книгата на Уесли Кларк „Не чакайте следващата война“ с послание – „Ако не спреш злото със сила, ще носиш отговорност за неговото разрастване! На истинските лидери просто им се налага да бъдат макиавелисти. Често зад непопулярните действия стоят благородни мотиви и смели сърца. С пожелания на Илиана Беновска за повече добри новини през 2022 г.!“.

    Водещата благодари и продължи: „Аз ще си позволя да Ви подаря нашия традиционен подарък откакто се започна разговора за промяната, това е Конституцията, на която символично слагаме и едно българско знаме. Аз съм сигурна, че Вие и като политик, и като юрист познавате Конституцията. В момента няма да обсъждаме дали тя се нуждае от промяна. Това е с пожелание да продължите да служите на България!“. Димитър Абаджиев пожела: „Нека, когато вървим напред, да не се обръщаме назад, защото, когато човек върви напред, а се обръща назад, се спъва. Мисля, че това ще ни помогне, включително и с решенията, свързани с националния интерес на България, пък и в професионален план това би помогнало на всеки – да оставим зад гърба си всичко постигнато, непостигнато и да гледаме напред, за да не се спъваме!“.

    Беновска подари на госта си и здрава, българска, червена ябълка с думите: „Подаряваме я хората, които смятаме, че олицетворяват дееспособната част на българските политици. Подаряваме и с малко закачка, да не се превърне тя в портрета на Дориан Грей, да не започне да гние! Желая Ви успех!“. Така завърши разговорът между Димитър Абаджиев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 г. 

Pin It on Pinterest