България

Депутати изслушаха пациентски организации, свързани с борбата с диабета

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество на свое редовно заседание изслуша пациентски организации, свързани с борбата с диабета, по повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета.

Гости на заседанието бяха председателят на Българска асоциация „Диабет“ Майя Викторова, председателят на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, Иван Иванов от Сдружение „Култура без граници“ и Марта Нешова, пациент с диабет Тип 1.

Месец ноември е оцветен в синьо, защото това е символният цвят на хората с диабет, каза народният представител Росица Пандова и допълни, че борбата с диабета е нейна лична кауза, тъй като има дъщеря с диабет. У нас живеят над 500 хил. души, които са диагностицирани с диабет, което е повече от населението на Пловдив и на Варна, отбеляза тя. 

Иван Иванов от „Култура  без граници“ посочи като проблем липсата на общ регистър на хората с диабет. Той обясни, че неговата организация прави обучения на педагогически персонал и медицински сестри в детски заведения, поради отказа на много от тях да приемат деца с диабет. Организацията се занимава с тренинги и обучения на хора с диабет.

Темата с диабета трябва да бъде поставена като приоритет пред всички институции, каза Майя Викторова от Българска асоциация „Диабет“ и призова за изготвяне на национална стратегия за диабета, която да обхваща профилактиката, медицинските грижи и лечението и прехода от заболяването при децата към възрастните, както и вторична профилактика, която предпазва от тежки усложнения.

Елисавета Котова от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет поиска държавата да гарантира инсулина за болните. Нека се направи някаква рамка, някакъв контрол, за да бъдат задоволени нуждите на пациентите в България, каза Котова.

Народният представител Росица Пандова обобщи, че дигитализацията на процеса ще даде решение на посочените проблеми, а именно от доставката на инсулин и всички медикаменти за диабет до пациента като краен потребител. Този процес трябва да е проследим в една свързана електронна система по която вече се работи, допълни народният представител.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest