Деница Сачева: Обсъждаме грантови схеми за самонаетите лица и малкия и среден бизнес

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Имат ли право на допълнителен отпуск майките?

Илиана Беновска се свърза с Деница Сачева чрез видео разговор и поясни, че разговорът им е продължение на конкретните казуси, които се задават на телефоните в кол центъра в МТСП по време на извънредното положение. Тя я попита за казуса с майките и какъв отпуск имат право те, при положение, че детските градини са затворени. Деница Сачева отговори, че в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се регламентират „защитени категории“ служители – бременна служителка, служителка в напреднал етап на лечение инвитро, майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане, независимо от възрастта, служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12 години, служител, който не е навършил 18-годишна възраст или такъв с трайно намалена работоспособност. Всички те имат право на платен годишен отпуск, който могат да вземат без разрешение от работодателя, както и имат право да получат по тяхно желание неплатен годишен отпуск без нужда да получават съгласието на работодателя. От друга страна, работодателят не може да ги пусне без тяхно съгласие в неплатен годишен отпуск, но може да ги пусне по негово желание в половината платен отпуск, който им се полага годишно. Министърът отбеляза, че законът към този момент не регламентира допълнителен отпуск извън този, който е регламентиран. „Онова, което служителите наричат принуда да ползват неплатен отпуск, как го наричате вие?“ Деница Сачева отговори, че неплатен отпуск не може да се ползва принудително и допълни, че за категориите служители, които спомена по-рано, те имат право, когато има възможност да работят от вкъщи или на гъвкаво работно време.

Промените в мярката „60-40“

Беновска припомни, че Менда Стоянова по-рано съобщи, че бюджетната комисия към НС е приела предложението на работодателите за схемата „60-40“ да се поемат от държавата и осигуровките и съответните данъци. „Нека да видим първо как ще изглежда текста и ние сме готови да започнем работа по промяна на постановлението.“, каза г-жа Сачева. Тя подчерта, че тази мярка „60-40“ е само за спешно подпомагане на заетостта, а не мярка, която да се разглежда като устойчива в средносрочен или дългосрочен план. Според нея ако се приеме това предложение от НС, това означава, че работникът ще запази своя доход, защото ще продължи да получава остатъка от заплатата си от работодателя.

Беновска цитира чл. 70 от Закона за уврежданията и попита дали по време на извънредното положение ще се изплащат финансовите помощи по този член. Министър Сачева потвърди, че всичко, което е предвидено по законодателство продължава да действа, включително и когато се говори за трайно намалена работоспособност, ако срокът изтича по време на извънредното положение, се удължава автоматично с 1 месец. Беновска попита какво се случва с месечните и еднократни помощи по реда на Закона за семейните помощи на деца, а г-жа Сачева отговори, че се удължават служебно до края на месеца, в който изтича срокът на извънредното положение.

Увеличение на безработицата

„Имат ли право на обезщетение за безработица съкратените от работата поради намаляване на работата заради коронавируса?“, попита водещата. Министърът заяви, че е трудно да се даде универсален отговор, защото има служители, които имат право в случай, че най-малко 12 месеца в последните 18 са се осигурявали. Тези, които са били преди това на борсата и работят от няколко месеца нямат право на обезщетение, а само тези, които имат осигурителния стаж могат да се регистрират като безработни в Агенцията по заетостта, могат да подават документи по електронен път и по пощата. Беновска попита дали не е ескалирала страшно бързо и непредвидимо регистрацията на безработните. Според министъра не е ескалирала непредвидимо, но е факт, че има ускоряване на процента на безработица, който се увеличава в последните дни. Последните данни от петък са, че в бюрата по труда са се регистрирали 7178, от които 5075 са заявили, че това е в следствие на кризата с коронавирус. Г-жа Сачева заяви, че е разбираемо да има увеличени нива на регистрация, защото преждевременно свърши зимния сезон в България, а и много наши сънародници са се завърнали от чужбина, защото са загубили работата си там. Водещата отбеляза, че те са плащали данъци и осигуровки извън България и защо трябва ние да ги поемаме. Деница Сачева се съгласи, но каза, че има регламенти за социална сигурност в рамките на ЕС и такива са действащите регламенти – те също имат право да получават обезщетение в нашата страна. За завърналите се от чужбина има таван на възможните обезщетения. Деница Сачева каза, че от началото на извънредното положение до сега 7500 безработни са постъпили на работа в секторите с хранителни вериги, логистика, кол центрове, селско стопанство. Тя отбеляза, че допълнително се улеснява възможността регистрирани и безработни да могат да работят в селското стопанство като едновременно да получават възнаграждения за работа в селското стопанство и обезщетенията си за безработица. В транспортния сектор също има нарастващо търсене на работа, защото много шофьори, които се връщат от работа в чужбина, трябва да бъдат в принудителна карантина. Беновска отбеляза, че автобусните превозвачи намаляват курсовете си и работата си.

За финал водещата попита за финал как, освен с обнадеждаващи думи, смята, че ще може да се овладее кризата на пазара на труда. Според г-жа Сачева се правят много повече неща от обнадеждаващи думи, мерки се взимат непрекъснато. За нея е важно да се мисли освен за периода в следващите 2 месеца, така и за периода след това, в средносрочен план до края на годината, а и след това. Тя каза, че е необходимо да има достатъчно добър анализ за това как да подпомогнат бизнеса с възможности за кредит. Г-жа Сачева добави, че обсъждат и възможности за грантови схеми по отношение на самонаетите лица и малките и средни предприятия и семейни бизнеси, за да могат по-бързо да стъпят на крака след края на извънредното положение. Така завърши разговорът между Деница Сачева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 

Pin It on Pinterest