Държавният глава: Заснемането и прякото излъчване на броенето на бюлетините ще повиши доверието в изборите

Президентът и вицепрезидентът обсъдиха с „Демократична България“ противодействието на купуването на гласове, медийните пакети за участниците в изборите, необходимостта от навременно оповестен здравен протокол

Доверието в изборния процес може да се повиши значително, ако се въведе възможност членове на секционните комисии, застъпници и наблюдатели да заснемат и излъчват в реално време отварянето на урните, броенето на всяка бюлетина и оформяне на протокола. Това заяви президентът Румен Радев в началото на среща с ръководството на „Демократична България“, в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Разговорът се проведе в рамките на поредицата консултации за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

От „Демократична България“ подчертаха, че онлайн предаването и наблюдението в реално време на броенето на бюлетините ще има превантивен ефект и ще намали рисковете за подмяна на вота, за  злоупотреби и грешки при оформянето на протоколите. От обединението посочиха, че в чужбина вече има подобна практика и е необходимо тази възможност законово да се закрепи у нас чрез промени в Изборния кодекс. „Демократична България“ предлага за съгражданите ни в чужбина да се регламентира гласуване по пощата, а подписите за регистрация на партиите за участие в изборите да могат да се събират онлайн.

Обща бе позицията, че трябва да се осигури достъп на независими наблюдатели и експерти до обезпечаването на машинното гласуване. Необходими са гаранции за сертифицирането, транспортирането, одитирането на машините, коректното преброяване на контролните отрязъци, превенция срещу софтуерни и хардуерни вмешателства, беше подчертано по време на срещата.  От „Демократична България“ настояват да се оповестят всички параметри на обществената поръчка, обявена от изборната администрация за доставка на машините.

На срещата беше обсъдена сигурността в епидемична обстановка на избирателите, членовете на комисиите, наблюдателите и застъпниците. Навременното оповестяване на предприетите противоепидемични мерки ще успокои и желаещите да участват като наблюдатели и застъпници да изпълнят този свой граждански дълг, смята Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България. От партията предложиха здравният протокол, който властите изготвят, да бъде тестван на частичните местни избори през февруари и своевременно да бъде променен, ако се появят дефицити при прилагането му в действие.

Президентът Румен Радев посочи, че макар да е поискал, компетентните органи още не са предоставили здравния протокол, който подготвят. „Той е изключително важен, за да може хората предварително да получат уверение, че ще бъдат взети всички необходими мерки за запазване тяхното здраве, но и мероприятията, които ще бъдат извършвани, да не влияят на прозрачността и честността на изборите“, допълни Румен Радев. Президентът настоява за членовете на комисиите и за гласоподавателите държавата да осигури лични предпазни средства, а здравните власти да разпишат ясни инструкции за спазване на противоепидемичните мерки в изборните помещения. „Средствата изобщо не са големи, ако държавата гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, пакет лични предпазни средства – маска, ръкавици, дезинфектанти. Това ще покаже отговорно отношение към изборния процес и че държавата мисли за своите граждани и тяхната сигурност“, подчерта Румен Радев.

По време на срещата беше обсъдена възможността за равнопоставен достъп на участниците в изборите до ефирно време в националните медии, което ще бъде от ключово значение в извънредна епидемична обстановка. Управляващите сега използват новинарските емисии за предизборна кампания, което поставя в неблагоприятна позиция извънпарламентарните сили, заявиха участници в срещата и заявиха, че отразяването в националните медии имат важна обществена роля за информираността на гласоподавателите.

На срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдено противодействието на купуването на гласове и контролирания вот и необходимостта от активната роля на МВР за пресичане и предотвратяване на тази порочна практика. Компетентните органи трябва да следят честността на вота, категорични бяха участниците в срещата. „Необходимо е да призовем колкото се може повече широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола на провеждането на изборите“, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Pin It on Pinterest