Държавният глава: Японските инвестиции са възможност за развитие на качествено нов модел на бизнес отношения в България

Румен Радев се срещна на “Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация

Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието на качествено нов модел на отношенията между бизнеса и институциите и бизнеса и обществото, както и за промяна на икономическата среда в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес асоциация. В срещата участва и посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира.

Държавният глава изтъкна последователните действия на президентската институция за постигането на нова динамика в икономическото и инвестиционно партньорство между България и Япония. Президентът Румен Радев проведе редица срещи с японския бизнес и институции при посещението си в Япония през 2019 г. по случай на интронизацията на император Нарухито. През 2020 г. на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество между България и Япония, домакин на която беше българският президент, беше представена и инициативата за създаване на Японско-българската бизнес асоциация.

Румен Радев изтъкна огромния неизползван потенциал в отношенията между България и Япония и допълни, че страната ни цени високо предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас. Държавният глава  отличи и предимствата на страната ни за привличане на инвестиции: геостратегическо разположение, стабилни макроикономически показатели и качествен висококвалифициран човешки капитал.

Посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира приветства заложеният от българския държавен глава приоритет за засилено сътрудничество в областта на науката, образованието и иновациите в рамките на Инициативата „Три морета“. Компании от Япония имат интерес да инвестират в регионални проекти в сферата на „интелигентната“ транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. „Без прогресивно образование и иновации в научноизследователска и развойна дейност не може да говорим за качествено партньорство в  нито една област“, подчерта Румен Радев. Обща бе позицията, че най-важният фактор за привличане на инвестиции у нас и в региона е устойчивото развитие на бизнес средата.
Председателят на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация Владислав Михов благодари на държавния глава за подкрепата и заяви, че организацията ще подпомага както  навлизането на японски фирми на българския пазар, така и на български компании, които да намерят свои търговски партньори в Япония.  

По време на разговора посланик Хироши Нарахира отбеляза динамично развиващата се стартъп екосистема в България и тенденцията млади българи да се завръщат със своите идеи и бизнес планове, които да реализират в страната си.  Посланикът на Япония отправи покана за участие на български компании в Международно изложение, което предстои да се проведе през 2025 г. в Осака.

Pin It on Pinterest