Държавата привлича големи филмови продукции с възстановяване на до 25% от разходите за направен филм у нас

Държавата ще възстановява до 25 % от допустимите разходи, свързани с производството на филми на територията на България.

Това съобщи пред журналисти в „Ню Бояна” днес в присъствието на министъра на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министъра на финансите Виолета Лорер Калина Константинова, зам.-министър на икономиката. Тя представи насърчителната мярка, която се въвежда с промените в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия (ППЗФИ), одобрени от правителството вчера. По думите на зам.-министър Константинова общият ефект от тази мярка ще е дългосрочен и ще се измерва в пъти.

Тя допълни, че ако успеем да привлечем големи имена и все повече големи филмови продукции, това ще допринесе не само за развитието на този сектор, но и на български малки и средни фирми, които могат да се включат като подизпълнители в определени дейности, свързани с производството на филми. Така ще бъде осигурена възможност за развитие на креативния клъстер в България.
Зам.-министър Константинова съобщи още, че от „Дисни” вече са взели решение да започнат свой проект в България. Тя изрази надежда да бъдат привлечени и още много водещи компании, а киноиндустрията да се развие в пълния си потенциал.
Зам.-министърът на финансите Виолета Лорер пък посочи, че филмовата индустрия е реклама на България. По думите й освен професионалисти, инфраструктура и природа, имаме и цялата IT индустрия, която е бъдещето на креативната индустрия, а също така изрази мнение, че едни от водещите ни продукти, които правят анимация, и се ползват навън, би било добре да се използват при нас.
Налице са най-добрите намерения, които в скоро време ще получат и реализация, обобщи министърът на културата проф. Велислав Минеков.

снимка: БТА

Pin It on Pinterest