Държавата отпуска 600 млн.лв. повече за образователния сектор

600 милиона лева повече са отпуснати от републиканския бюджет за сектора на образованието през следващата година.

Отделно до края на тази година държавата дава още 20 милиона лева на училищата, като те ще бъдат използвани предимно за закупуване на машини за пречистване на въздуха, а остатъка ще е за подобряване на училищната среда. Това стана ясно от проведената по-рано през деня пресконференция на заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

От срещата с медиите стана ясно още, че от министерството на образованието и науката ще продължат да правят всичко възможно, за да привлекат повече млади хора към учителската професия. По техни данни средната възраст на заетите в тази сфера е вече под 50 години. Освен това тази година в класните статии са влезли 2500 нови млади учители, което е 18% ръст спрямо миналата година. Също така до две години се очаква да бъдат пенсионирани още 4500 учителя. В крайна сметка младите кадри за образователната система ще бъдат привличани чрез повишаване на работните заплати, подобряване на училищната среда и създаването на по-благоприятни условия за кариерно развитие. Паралелно се извършват и дейности по националната програма „Мотивирани учители“, като 450 учители се обучават за получаване на втора специалност, а други 200 души, които са завършили различно от педагогическото висше образование учат, за да придобият такава специалност.

В Русе Таня Михайлова и Янка Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Заместник-министър Михайлова обясни, че през последните години се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, съществува възможност за мобилност, а човек може и веднага да се реализира.

Не беше подмината и темата с коронавируса. В паралелките, в които заразените учители са имали по-дълъг контакт с децата, всички се поставят под домашна карантина за 14 дни.“, това заяви Таня Михайлова. Стана ясно още, че от Синдиката на българските учители са готови да подкрепят заразени свои колеги с COVID-19 с еднократна финансова помощ в размер на 150 лв. Парите идват от членски внос.

Pin It on Pinterest