България

Даниел Митов: Надяваме се от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София да излязат силни послания за задълбочаване на отбранителните способности в рамките на Алианса

Надяваме се от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София да излязат силни послания за задълбочаване на отбранителните способности в рамките на НАТО, за засиленото присъствие на Алианса по Източния фланг и в Черно море, за продължаване на интеграционните процеси на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО.

Това заяви ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПА на НАТО Даниел Митов на брифинг преди откриването на пленарната сесия на парламентаристите от държавите членки на Алианса в София.

От форума се очаква да заяви увеличена и задълбочаваща се подкрепа за Украйна и да бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната и друга помощ за Украйна, ще продължи да подкрепя страната до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Русия, посочи Даниел Митов. Надяваме се, че ще бъдат отправени силни послания не само за увеличаване на санкциите спрямо Русия, но и за по-доброто им прилагане и фокусиране, подчерта той. Държавите членки на НАТО се намират в състояние на война от страна на Русия по отношение на дезинформацията и това трябва да се приеме сериозно, добави ръководителят на българската делегация в ПА на НАТО.

Председателят на ПА на НАТО Михал Шчерба подчерта, че Алиансът става все по-силен и посочи, че показателно е участието на срещата в София на 400 парламентаристи, 200 от които депутати от 32-те държави членки на НАТО. Той отбеляза, че в първите два дни на форума са били обсъдени 16 теми, а днес се очаква да бъдат гласувани две важни декларации – за непоколебима помощ на Украйна и с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Нашата среща се случва във време на големи опасности, НАТО и държавите членки трябва да демонстрират своето единство и решимост на форума на върха на Алианса, подчерта Михал Шчерба. По думите му демокрациите на страните членки са под обсада на Путин и неговите приятели диктатори, които се опитват да ги разрушат. Нашата сесия изпраща три ясни послания – ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това, заяви той. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук, за да ни напомнят, че имат нужда от нашата подкрепа сега, добави Михал Шчерба.

Ние имаме пълната решимост да защитаваме нашите демокрации, трябва да ги направим по-устойчиви и издръжливи на предизвикателствата, заяви председателят на ПА на НАТО. Ето затова ние призоваваме НАТО да засили дейностите си и да се основе Център за демократична устойчивост в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел, уточни Михал Шчерба.

Искаме да направим НАТО по-силен от когато и да било за следващите поколения, заяви председателят на ПА на НАТО. Нашата представа и визия за Алианса е ясна – трябва да бъде Алианс на демокрацията, решим да защити всеки сантиметър от територията си, съюз, който споделя справедливо ползите и отговорностите между членовете си, добави Михал Шчерба.

На откриването на пленарната сесия участниците в Парламентарната асамблея на НАТО ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest