Д-р Илиев: България с бързи мерки срещу коронавирус за разлика от Италия

Д-р Илиан Илиев, Бергамо, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми: 

Смърт сред медиците в Италия; Ситуацията в Италия 

Д-р Илиан Илиев и Илиана Беновска проведоха телефонен разговор в ефира на предаването “Беновска пита”. “С огромно вълнение Ви питам какво се случва в Италия, защото вчера имаше тревожни новини, че започва не само масова смърт сред медицински сестри, но и самоубийства – така ли е?” попита водещата. Илиев коментира, че за самоубийства няма информация, но има известна депресия сред медицинския персонал, която е нормална. Според него повече депресия и смъртни случаи има при лекарите, отколкото при медицинските сестри, които се оказва, че са по-устойчиви. 150 лекари и 34 медицински сестри са починалите от COVID-19 и това са данни от вчерашния ден.  

“Италия беше подложена на много големи критики за неадекватни мерки. Какъв е Вашият анализ? Вие сте на терен. Кажете къде работите, Вие сега сте на работа. Много съжалявам, че не може в момента да Ви видим. Вие бяхте с маска, с предпазен костюм. Аз Ви видях като пробвахме връзката” коментира Беновска. “Аз работя като шеф на една дивизия от трите групи в провинция Бергамо-център, които са център, изток, юг. Работя също и като лекар изследовател в институт за фармакологични и медицински изследвания. Както започна в целия свят инфекция, така и в Италия 31 януари се обяви извънредно положение за 6 месеца, което само по себе си нищо не значеше, докато не се появи на 21 февруари първият случай в селището Кодоньо, което даде старт на всичките следващи лоши неща, които се получиха. На 25 февруари започнаха да се ограничават 11 общини, където направиха червена зона. Тази червена зона на 1 март се разшири и се забраниха излизанията в зоната, както в Ломбардия, Венето и Емилия-Романя, което е цяла Северна Италия. Идва 4 март – взети са мерки на цялата територия на страната, които включваха затваряне на училища, стадиони, затваряне на всички обществени мероприятия. 8 и 9 март излезе указ под надслов “Аз оставам вкъщи” за цяла Северна Италия, което доведе до бягство на всички, които живеят в Северна Италия, към Южна Италия – около 100 000 човека. На 11 март вече достигнаха до извода, че трябва да се внесе указ за цялата страна да се остане вкъщи и на 21 март всъщност сериозните мерки, които трябваше да се приемат още в първите дни, когато се откриха първите болни от коронавирус, се приеха, които ограничиха движението на всички лица, тоест, това, което се направи в България още в първите дни, докато в Италия тези мерки се увеличаваха постепенно. Бройката на починалите и на заболелите от коронавирус се увеличаваше експоненциално, увеличаваше се толкова стръмно, че достигна до десетки хиляди. Не искам да плаша никого, но в момента 195 000 са заразени, а 32 000 са излекувани, 26 000 са починали в Италия” сподели д-р Илиев.  

Беновска помоли за последно изречение за финал и покани д-р Илиев следващата неделя да продължат разговора. “Най-важното е това, че в Италия мерките се взеха много бавно и много обмисляйки се какво да се направи, какво да не се прави и направиха нещата много бавно, докато в България се направиха от първия ден тези неща, които тук се направиха на третата седмица. В резултат на това бройките в Италия са големи, а в България малки, което е едно голямо предимство за България в момента, имайки предвид тази цифра около 1200 човека – да може да се задържи. Това зависи много от дисциплината на хората” подчерта д-р Илиев. Водещата благодари на д-р Илиев за включването в предаването. 

Така завърши разговорът между Илиан Илиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 26-ти април 2020 година.

Pin It on Pinterest