Цвета Караянчева поздрави новите курсанти в НВУ „Васил Левски“ на военния ритуал, на който те положиха клетва

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави новите курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ на военния ритуал, на който те положиха клетва.

Тя пожела на младежите да са здрави, трудолюбиви, упорити и да имат успех в службата си в името на Родината.
Историята на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново следва тази на България след Освобождението, посочи Цвета Караянчева. Тя подчерта, че всички славни, драматични и трагични събития, които се случват след Освобождението, са въвличали възпитаниците на висшето училище, които са участвали, жертвали са се и са станали герои.
Председателят на Народното събрание отбеляза, че неведнъж курсанти на НВУ, почти деца от днешна гледна точка, са били обявявани с укази за офицери, за да заминат на фронта и да поведат българската армия. И неведнъж те са се оказвали на висотата на най-смелите очаквания, заяви Цвета Караянчева. По думите й курсантите на НВУ живеят със съзнанието, че от тях Родината очаква да защитят делото на опълченците на Шипка и на всички поборници за свободата на България.
Вярвам, че времето ви тук ще бъде изпълнено с вълнения и предизвикателства – че освен на дисциплина, ще се научите и на бързо, критично и стратегическо мислене, обърна се председателят на Народното събрание към курсантите. Вярвам, че когато излезете оттук като български офицери, ние ще се гордеем с вас, добави Цвета Караянчева.
В приветствието си председателят на парламента цитира думи на полковник Владимир Серафимов, водил българските войници в боевете, известни като Родопската Шипка и на полковник Борис Дрангов.
Цвета Караянчева посочи, че, за съжаление, годините на политизация на армията след 1944 г. доведоха до отлив на интерес към НВУ „Васил Левски“ през 90-те години на миналия век.  Бяха необходими огромни усилия на ръководството на университета, визионерство, реформи и модерен поглед към света, за да се възстанови престижът му сред вашето поколение, обърна се тя към курсантите.
Всички трябва да сме благодарни на днешното ръководство на Националния военен университет „Васил Левски“, че са съвременните лидери, които времето изисква, допълни още председателят на парламента.

Pin It on Pinterest