България

Борислав Сарафов обсъди противодействието на киберпрестъпленията и тероризма с главния прокурор на Бавария

Днес, 01.07.2024 г., и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се срещна в Съдебната палата в София с главния прокурор на провинция Бавария, Федерална Република Германия, Райнхард Рьотле.

Водената от него делегация от старши прокурори от Бавария е на посещение в България по покана на българския главен прокурор.

От страна на Прокуратурата на Република България в срещата участваха заместник главният прокурор Елена Каракашева, административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „Международен“ във Върховна прокуратура, Ваня Стефанова, завеждаща отдел „Специализиран“, и Виктор Малинов, завеждащ отдел „Инспекторат“.

Основни теми на разговор между двете страни бяха сътрудничеството в противодействието на киберпрестъпленията, финансирането на тероризма, прането на пари и идентифицирането на терористични клетки.

Главният прокурор Борислав Сарафов подчерта високо ефективното ниво на сътрудничество между българската и баварската прокуратури по дела с трансграничен характер. Той отбеляза, че в България все по-често прокурорите работят по дела за киберпрестъпления, което изисква организирането на обучения на магистрати за противодействието на този вид престъпност.

Баварският главен прокурор Райнхард Рьотле заяви, че международното сътрудничество е безалтернативно в съвременния свят и благодари на българската прокуратура за професионалния подход в двустранните отношения. Той увери Борислав Сарафов, че ръководената от него институция е отворена към всякакви форми на сътрудничество в интерес на ефективната съвместна работа.

В рамките на визитата си в България Райнхард Рьотле и водената от него делегация ще се срещнат със служебния министър на правосъдието Мария Павлова и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Баварската делегация ще се запознае на място и с мерките по охрана на българо-турската граница.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest