Боян Магдалинчев: За Миталов ВСС ще се произнесе бързо, а Радев, че е назначил жена си е дребен случай

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Правосъдието – фактор на националната сигурност на България?

Илиана Беновска покани Боян Магдалинчев в студиото и го попита дали е тежка царската короната на представляващия Висшия съдебен съвет, а гостът отговори, че короната винаги е била тежка, но той никога не е мислил, че е носител на такава в правосъдната система. Г-н Магдалинчев поясни, че е един от 25-те или по-точно 22-мата, които са избрани във ВСС и по волята на мнозинството е избран за представляващ, до колкото закона така е разписал.

Беновска започна по „дневния ред“ и припомни, че главния прокурор Иван Гешев е приеман бурно от хора, които силно го подкрепят и от такива, които коленичейки пред президента го отричат. Към групата на отрицателите се прибавя и Съюза на съдиите в България. Водещата попита събеседника си дали е член на този съюз, а той отрече някога да е бил член. Беновска помоли за коментар на първите дни на Иван Гешев като главен прокурор и постъпките му в посока на установяване на бъдещо правосъдие и съдебни актове. „Кои са срещу него и защо“, допълни въпроса си тя. Боян Магдалинчев отговори, че след встъпването му в длъжност  на главен прокурор, против него са онези, които не желаят той да прави предприетите от него действия. Г-н Магдалинчев припомни, че по време на процедурата за избора му, той няколко пъти е казал, че подкрепя концепцията му, защото вижда в него решителен човек, който ще спазва закона и ще отстоява докрай преследваните цели. Според него, досега се е говорело, че прокуратурата не си върши работата, а един месец след встъпването в длъжност на новия главен прокурор и след като е започнал да изпълнява функциите си както трябва, се казва „Сакън, не може така!“ Беновска попита кой казва това и припомни, че е казала една политическа партия, която е коленичила пред президента и Съюза на съдиите в България. Боян Магдалинчев заяви, че от споменатата политическа партия не вижда особена активност срещу г-н Гешев, но вижда същата активност както от преди избора на Гешев в Съюза на съдиите в България, обаче с обратен знак – търси се всякакъв повод срещу него и се вменяват неща, които главния прокурор едва ли е мислил. Гостът припомни, че Иван Гешев е говорил за организираната и битовата престъпност и в момента прави всичко възможно в тази посока. По думите му, още не е минало много време, за да се оценява дейността на главния прокурор, но се движи в посоката, която е заявил отначало.

Беновска каза, че друг опонент на главния прокурор е президента Радев и попита събеседника си как би обяснил това. Боян Магдалинчев не вижда президента като опонент на Гешев. Представляващият ВСС отбеляза, че г-н Гешев е сезирал Конституционния съд (КС) относно кога може да се образува производство срещу президента и неговия пълен имунитет, с който той разполага дали е пречка за това. Право, което е посочено в член 150, ал. 1 от Конституцията е, че главният прокурор може еднолично да сезира Конституционния съд, а съдът ще отговори на питането на главния прокурор. Боян Магдалинчев призова да не се страхуваме, че някой е отправил запитване за тълкуване на определена конституционна норма и да не се правят големи изводи. След тези думи водещата каза, че не го вижда да се е уплашил, че Иван Гешев е питал Конституционния съд, нито пък самата тя се е уплашила и попита кой се страхува от това. Гостът й искрено се надява от питане то КС никой да не се страхува. „Не си ли обяснявате някоя от експанзивните реакиии на президента Радев по други поводи като страх от това питане на Иван Гешев за тълкуване на Конституцията от КС?“, попита Беновска, а събеседникът й отказа да говори за неща, за които няма информация и да развива тези. Водещата продължи по темата и припомни, че гласът на президента се е оказал в записи, които не са се оказали СРС, в които се коментира вероятно проверка към доставчик на военно министерство, но всъщност става дума за друга проверка, касаеща назначаването от страна на Радев като командващ на ВВС на неговата бивша приятелка и настояща съпруга на два трудови договора. Тя попита как продължава да се надгражда отношението на Радев към прокуратурата. Боян Магдалинчев отговори, че е излязло обръщението на президента, визирайки отговора на Радев по конкретния случай, за което той смята, че споменатия казус е дребен на фона на това, че е преди Радев да заеме сегашната си длъжност и не счита, че президента от величието на позицията си е трябвало да се захваща с него.

Национална служба за охрана

Беновска попита госта си дали ползва шофьор на НСО и след като той отрече и стана ясно, че има само служебен шофьор. Водещата обоснова въпроса си със скорошния случай за това как шофьор на министър е паркирал на тротоара докато го чака пред дома му, който е довел до спор между президента и управляващите за статута и ролята на НСО. Тя попита Боян Магдалинчев дали казва на шофьора си къде да паркира, когато го чака, а той заяви, че шофьорът търси подходящо място. Беновска предположи, че тогава едва ли министър Кирилов е казал на шофьора си да се качи на тротоара докато го чака. Тя припомни, че Данаил Кирилов е подсказал, че това е опит да бъде злепоставен да се качва този шофьор на тротоара. Боян Магдалинчев смята това за „дребнотелия“ и допълни, че в много случаи сутрин е трудно да се намери каквото и да е място, но ако се наложи шофьорът му може да спре някъде по-далече, макар и той сутрин почти да не ползва шофьор.

Казусът с Андон Миталов, обвинен в корупция от САЩ

Водещата се върна на съдебните процеси, които тръгват от МВР, минават през прокуратурата или обратното и стигат до съда. Тя каза, че Иван Гешев е бил на посещение в САЩ преди да стане главен прокурор и мнозина свързват това посещение с някакъв инструктаж и последващи действия на посланика и негови правни съветници в България. Беновска постави като тема казуса на Андон Миталов, чието отстраняване бе поискано от Данаил Кирилов, а то трябва да се осъществи от ВСС. Боян Магдалинчев е поискал от министъра допълване на мотивите, което е и получил. „ Как ще се справите с този горещ картоф в ръцете на ВСС?“, попита Беновска и напомни, че се е натъкнала на решение на съдебно решение, с което ВАС разпорежда на ВСС да назначи Андон Миталов като съдия, независимо, че оценките му, според нея, са скандално ниски, но вероятно е имал право да обжалва по продседура. Оценките са му 3, 3.25, 3.50 и хора от екипа на водещата са казали, че са отличници и не искат да ги съди тройкаджия. Боян Магдалинчев каза, че по онова време – 2011 не е имало изискване за оценка в изпитите. Стана ясно, че Андон Миталов първоначално е следовател, после става военен прокурор, след това подава сам оставка и напуска системата. През 2011 той започва да оспорва обстоятелството и че е подписал молбата за депозиране на оставката си. Тогава е получил обезщетение за времето, а това негово оспорване минава през съдебна процедура. Беновска попита дали, когато се вземе обезщетение за напускане на длъжност, не означава, че той не бива да бъде възстановяван наново или трябва да върне парите. Събеседникът й обясни, че няма такова нещо и обезщетението се получава за определен период от време, в който си бил в системата на органите на съдебната власт. Има право на получаване на или 20 работни заплати, ако някой е прослужил не по-малко от 10 години, а от там нагоре е съобразно времето, което е прослужил в системата, но не повече от 20. След това може отново да се върне в системата в зависимост от условията, а за времето, в което след този момент ще прослужи в системата, може да получи разликата.

Беновска попита госта си как регулират качеството на образоваността и компетентността на хората в съдебната система. Боян Магдалинчев обясни, че законодателната уредба в момента е доста по-различна от тогава, когато Миталов е бил върнат. Сега изискванията за явяване на конкурс е да има оценка не по-малко от 4,50, за да бъде допуснат. Друга възможност е, ако явилите се на конкурс са повече от обявените места, ако в 9 месечен срок от конкурса се освободи длъжност в системата, те да се назначат на нея, ако имат оценка не по-малко то 5. Водещата благодари за разяснението, защото това вдига принципно завесата, а гостът й добави, че това са сложни въпроси и трябва внимателно да се огледат, защото има много правни факултети, преподавателите не са много в страната и проблемите трябва сериозно да се огледат. Беновска каза, че с този съдия са наизлезли и други дела, свързани с производство на ограбено семейство и изнасилване на техните 2 момиченца, в което е бил намесен и полицай. Боян Магдалинчев определи тази история като гнусна и жестока и допълни с други примери за тежки престъпления – русенския случай, момичето в Галиче. Беновска отбеляза, че в случая Миталов не е отговорен, а нейния пример е свързан с този съдия. Те предположи, че ще се намерят юридически обяснения на подобни производства, които се проточват 20 години и от изнасилени деца стават жени, които са били изнасилени като деца и не са получили никаква справедливост, а извършителите – никакво наказание. Боян Магдалинчев каза, че е трудно да се обясни на обществото защо толкова дълго трае един процес като може да приключи много по-бързо, но за всеки случай трябва да се влезе в конкретика и да се види кои са причините. Той даде пример със смяна на съдебни състави, а наказателното производство формално стартира от начало процесът.

„С какво темпо ще решите Вие дали съдия Миталов трябва да бъде отстранен с решение на ВСС от качеството му на съдия и до колко това решение би могло да бъде атакувано от Миталов?“, попита Беновска. Боян Магдалинчев не се обвърза с конкретен срок, но каза, че няма да протече нито години, нито месеци, а ще се стремят колкото може по-скоро да се произнесат по случая. Той каза, че никой не може да отнеме правото на жалба на гражданин. Водещата каза, че Лозан Панов също като него е поискал повече информация защо държавния секретар на САЩ е обявил, че Миталов е персона нон грата в САЩ и попита дали са разбрали. Боян Магдалинчев отговори, че на този етап не са получили информация и право на всяка страна е да откаже виза или да сложи черен печат. Той определи това като едностранно решение на САЩ и има право да излага или да не излага мотиви. Въпросът е, че се замесва името на български съдия за участие в корупционни действия. Боян Магдалинчев каза, че ВСС е поискал информация от държавния департамент чрез МВнР още по-миналата седмица. Беновска попита дали ще чакат да я получат или ще започнат производство по разглеждане на мотивите на Данаил Кирилов. Гостът й заяви, че ще започнат да гледат внесеното решение, защото мотивите на министъра не са единствено върху това, което се говори в оповестяването на държавния секретар на САЩ.

За финал Беновска попита за Васил Божков, макар и да не е пряка работа на ВСС, дали им хрумва да предложат по дипломатичен път в зависимост от отношенията между определени държави да се разшири обсегът на тези договорености. Тя припомни, че в момента Божков е момента се намира на арабска територия, или пък не, защото са противоречиви информациите, а също и се чака евентуална екстрадиция, ако се постигне договореност, защото ние нямаме правна рамка с Обединените арабски емирства. Боян Магдалинчев заяви, че това не влиза в правомощията на ВСС, а трябва да се реализира от изпълнителната власт. Органът, който може да го направи е прокуратурата и тя го прави, по неговите думи. „ВСС като административен орган не се намесва в тази работа. Някак си не му е мястото.“, каза Боян Магдалинчев. Беновска отбеляза, че в състава на ВСС по право е и главния прокурор, а има и Прокурорска колегия. Гостът отговори, че главният прокурор си върши работата по случая и до колкото знае утре ще внесе всички книжа да бъдат изпратени на арабски език до Обединените арабски емирства. Така завърши разговорът между Боян Магдалинчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“

Pin It on Pinterest