Богоявленски ритуали във всички гарнизони и отбелязване на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев ще се проведат в условията на противоепидемични мерки

Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички гарнизони на страната ще участват в ритуалите по благославяне на бойните знамена на 6 януари – празника Свето Богоявление.

На много места военнослужещи ще се включат и в отбелязването на 173-ата годишнина от рождението на поета – революционер Христо Ботев. През тази година събитията са съобразени с противоепидемичните мерки (спазване на физическа дистанция, носене на лични предпазни средства и др). Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи ще са със символична численост. В знак на преклонение пред паметниците на Христо Ботев в различни населени места военнослужещи ще поднесат венци.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената – светини на Българската армия в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене и Пловдив. В Калофер, родното място на Христо Ботев, военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще присъстват на богоявленския водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, и ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев”.

В Благоевград представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще участват в богоявленския водосвет и ще отбележат годишнината от рождението на Ботев с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника му на площад „Народни будители”.

В Шумен, Сливен, Хасково и Мусачево богоявленските ритуали ще се проведат в районите на военните формирования.

Във Варна водосветът и благославянето на частите и техните бойни знамена ще се състои в Пункта за базиране. Ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Ще бъдат благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”, военните формирования 26 800, 36 940 и 38 010. В Бургас водосветът ще се състои на площада пред храм „Св.св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от бургаски гарнизон. В двата града пред паметниците на поета–революционер Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на военнослужещи от ВМС.

В Пловдив водосветът на бойните знамена ще бъде отслужен пред катедралния храм „Успение Богородично“ в присъствието на представителни военни подразделения от гарнизона. По-късно ще се състои и ритуалът пред паметника на Христо Ботев с участие на Представителния духов оркестър на ВВС, военнослужещи от 91-ви батальон за обща поддръжка.

В Кърджали в богоявленския ритуал ще участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

В Ямбол ритуалът по благославяне на бойните знамена на всички формирования от гарнизона ще се състои във военното формирование 26 030 – Безмер.

В Плевен пред Мавзолея костница „Св. Георги Победоносец“ ще бъдат осветени бойните знамена на ВВВУ „Г. Бенковски“, Единния център за начална подготовка, Военновъздушната учебна база и военно-патриотични организации.

Във Велико Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи тържествен водосвет в храм “Свети Седмочисленици” на Националния военен университет „Васил Левски”. На ритуалния плац на университета ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат поднесени от курсанти от НВУ.

В София пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина ще има венценосци и ще бъдат положени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната (между 13.00 – 14.00 ч.).

Pin It on Pinterest