Българските момичета сред победителите на международния онлайн конкурс за рисунка „Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят“

Приключи международен онлайн конкурс за рисунка „Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят“, организиран от Международния фонд за тюркска култура и наследство.

Рисунките, които бяха разделени в 12 категории: „Нашето наследство“, „Деде Коркут“, „Традиции“, „Нека защитим нашия свят“, „Музика“, „Новруз“, „Семазенц“, „Национална кухня“, „Килими“ , „Жените от тюркския свят“, „Игрите“, „Тюркският съюз“ са оценени през онлайн гласуване и също така избрани от международното жури. Журито определи победителите на 1-во, 2-ро, 3-то място във възрастови групи 6-9, 10-13, 14-16, както и победителите в номинациите „Мир“, „Единство“, „Знание“, „Приятелство“ и наградата Гран При.

Общо в конкурса взеха участие около 700 произведения на изкуството на деца, участващи от страни-членки и наблюдатели на фонда: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна. Сред победителите в конкурса в различни номинации има три български момичета: Даяна Гаинова (10 г.), Михаела Мичова (9 г.) и Преслава Пламенова (11 г.).

Фондът планира да издаде илюстрирана книга с всички рисунки и приложени към тях текстове с описание, в които ще бъде още по-ясно показано колко богат е тюркският свят: неговите традиции, култура и наследство.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с грамоти и награди на Международния фонд за тюркска култура и наследство след приключване на специалния карантинен режим във връзка с пандемията COVID-19.

Резултатите от конкурса са достъпни на https://itchf.org/gallery/ в специално създадена галерия.

Искаме да ви запознаем със словото на президента на фонда по повод този конкурс.

Скъпи приятели!

Днес Международният фонд за тюркска култура и наследство обявава откриването на специално създадена онлайн галерия с рисунки, изпратени от нашите малки приятели за участик в конкурса „Нека защитим нашия свят: традициите на тюркския свят“.

Идеята за този проект възникна, когато светът ни внезапно се изправи пред сериозна и опасна ситуация, застрашаваща най-важното – човешкия живот.

И целта на конкурса е да покаже, че дори и в това трудно време културата и изкуството, придобиването на знания са един от най-важните фактори, които определят живота ни.

Много се радвам, че въпреки обстоятелствата, нашите деца успяха правилно да организират своето неочаквано свободно време и да изпратят своите творби, отразяващи многостранността на тюркското наследство.

Над 600 деца от страни членки и наблюдатели на Фондацията: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция, Узбекистан, Унгария, както и от Туркменистан, България и Украйна се отзоваха на обявения конкурс. В ярките си цветни рисунки те успяха да покажат огромен спектър от тюркската култура.

Творбите разкриват богатия духовен свят на тюркските народи за нас: ритуали и церемонии, обичаи и традиции, игри и музика. Рисунките също отразяват образа на фрагменти от древните тюркски епоси, безсмъртни герои от фолклорното наследство.

В същото време е приятно, че децата осъзнаха важността на приятелските и братски отношения между нашите страни и се опитаха да изразят това в своите творби.

Този проект демонстрира големия творчески потенциал на нашите деца и се надявам, че всяко дете, участващо в проекта, ще може напълно да го реализира в бъдеще и ще заеме заслуженото си място в обществото.

Скъпи деца, нека наистина да защитим света си: с нашето старание, грамотност, внимателно отношение към нашите корени, история, култура и наследство!

Пред вас е дълъг интересен живот. Желая на всички успех и добро здраве!

С най-добри пожелания,

Гюнай Ефендиева

Президент на Международния фонд за тюркска култура и наследство

Pin It on Pinterest