България

Българският военен контингент от състава на Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово официално встъпи в изпълнение на задълженията си

Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава на Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО се проведе на 2 април в база „Виладжио“ в района на гр. Печ, Косово.

В нея участваха командирът на Регионално командване „Запад“ полковник Франческо Ферара и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов. Гост на церемонията беше извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Косово Христо Гуджев.

В тържествения строй българските военнослужещи бяха заедно с формирования от Албания, Хърватия, Италия, Молдова и Република Северна Македония.

„През следващите шест месеца вие ще представяте българските Въоръжени сили. Изпълнявайте задачите си с чест и достойнство. Покажете вашите способности и професионализъм. Използвайте времето си тук, за да добиете повече опит и подобрите оперативната съвместимост с нашите съюзници и партньори и най-важното пазете чисто и неопетнено името на нашата Родина“. Това заяви полковник Христо Христов, който е ръководител на групата за контрол на развръщането на българския контингент.

„Това събитие за пореден път демонстрира приноса на България към утвърждаване на основните ценности на НАТО и към усилията на Алианса да осигури безопасна и сигурна среда, свобода на придвижване не само в Косово, но и в Западните Балкани. Включването на българския контингент към състава на Регионалното командване на КФОР съвпада и с 20-ата годишнина от приемането на Република България в НАТО. Като отговорен и надежден съюзник, България последователно изпълнява ангажиментите си за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО“, заяви в приветствието си полковник Ферара.

Посланик Христо Гуджев подчерта, че това е първият български контингент в състава на Регионалното командване, който заедно с останалите партньори ще има отговорността за запазване на мира и свободното придвижване на всички общности в региона. Той пожела здраве и успех на българските военнослужещи в тяхната мисия.

* * *

До момента участието на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово беше с контингент от до 35 (тридесет и пет) военнослужещи. С решение на Министерския съвет от 2018 г. се поддържа 10-дневна готовност на рота и национален елемент за развръщане в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) – общо до 140 военнослужещи с необходимото въоръжение и техника.

В изпълнение на Решение на Министерския съвет на Република България от февруари 2024 г., българският контингент беше увеличен с щабни офицери, национален поддържащ елемент и маневрена рота към Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състав до 100 военнослужещи.

Началник на щаба на Регионалното командване „Запад“ е подполковник Светлозар Стойнев от Съвместното командване на силите.
Национален командир на българския контингент е подполковник Бойко Цветанов.

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин Симеонов от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest