Български и сръбски екипажи на МиГ-29 ще участват съвместно в тактическото учение „Шабла – 2021“

Три самолета МиГ-29 от 204-а авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название „Батайница“, от състава на сръбските Военновъздушни сили кацнаха днес, 4 юни, на летище Граф Игнатиево.

Самолетите се предислоцираха, за да се включат в националното тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие „Шабла – 2021“, което ще се проведе на зенитния полигон на българските Военновъздушни сили.

По-рано с Ан-26 и Ми-17 от състава на ВВС на Република Сърбия бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон в рамките на учението.

В ход е и усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение по време на „Шабла – 2021“.

В периода от 7 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.

Официалното откриване на тактическото учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие „Шабла – 2021“ ще бъде на 7 юни. В тях ще участват зенитно-ракетни формирования и авиация от състава на Българската армия, както и от видовете въоръжени сили на Република Сърбия и САЩ. На 10 юни 2021 г. на зенитен полигон „Шабла“ ще се проведе медиен ден с присъствието на високопоставени гости.

Pin It on Pinterest