България

България участва като член и изрази позиция по време на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

В рамките на сесията министърът на културата Кръстю Кръстев проведе среща със заместник-министъра на културата за международните културни отношения на Кралство Саудитска Арабия

На 12 септември в Рияд се състоя среща между министъра на културата на Република България, Кръстю Кръстев, и г-н Фахд бин Абдулрахман Ал-Канаан, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Кралство Саудитска Арабия. В рамките на разговора бяха обсъдени редица важни въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В срещата взеха участие Зорница Грекова – зам.-постянен представител на РБ при ЮНЕСКО, Амелия Гешева, съветник на министъра на културата, арх. Чавдар Георгиев, зам.-министър на културата, както и Н. Пр. Любомир Попов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Саудитска Арабия.

Министър Кръстев благодари за доброто сътрудничество между двете министерства и наблегна на необходимостта да се договорят нови дългосрочни проекти за сътрудничество. Културата е мост за сближаване на хората и народите и поздрави включването й във Визия 2030 на Саудитска Арабия.

Една от възможните теми за задълбочаване на сътрудничеството е в областта на подводната археология, която е област, в която българското правителство има завишен интерес.

Г-н Ал-Канаан изрази задоволството на саудитската страна от задълбочаващото се сътрудничество с България в областта на културата. Подчерта значението на организирането на културни събития, за да може българското общество да опознае Саудитска Арабия, а саудитците да срещнат българската култура. Темата за подводната археология е политически приоритет на Саудитска Арабия, които са я включили в програмата си за председателството си на Г-20. Беше обсъдена възможността за официализирането на сътрудничеството в тази ключова за двете държави сфера.

Срещата на министър Кръстев със заместник-министъра на културата за международните културни отношения на Кралство Саудитска Арабия се състоя в рамките на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда от 10 до 25 септември в Рияд. На 11 септември сесията започна дейността си, а България участва като член за първи път от 30 години. В националното си изказване от името на страната ни министър Кръстев подчерта важната роля на Комитета за опазването на световното наследство и очерта приоритетите ни – включване на местната общност в управлението на обектите, намиране на баланс между икономическото развитие и опазването на световното наследство, влиянието на климатичните промени върху обектите на световното наследство, синергия с други програми и конвенции на ЮНЕСКО.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest