България

България представи подводното си наследство

Подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване, бяха представени в Рияд.

Събитието се провежда по инициатива на Министерството на културата в рамките на 45-ата разширена сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда в столицата на Кралство Саудитска Арабия.

  „България е сред първите страни в света, които започнахме да полагаме усилия за опазване на своето подводно културно наследство. Днес българският Център за подводна археология в Созопол е сред водещите в Европа. С подкрепата на ЮНЕСКО ние работим активно за формиране на капацитет и прилагане на добри практики в тази област в България и на регионално ниво и сме готови да споделяме своя опит.“, сподели пред присъстващите посланици, ръководители на делегации и експерти от над 30 държави от целия свят заместник-министърът на културата Чавдар Георгиев при откриването на събитието.

  Голям интерес предизвика и новият документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА). Директорът му д-р Найден Прахов разказа за началото на подводните проучвания в България през 1921 г., за създаването на ЦПА през 1978 г., неговото развитие през следващите десетилетия и съвременните му научни постижения. Споделен бе опитът в прилагане на най-съвременни методи за подводни археологически проучвания и актуалните международни проекти. Българските участници във форума представиха и приоритетни проекти и намерения на страната ни, като този за създаване на Център за култура и изкуства на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол, както и за основаването на Черноморски център по подводна археология под егидата на ЮНЕСКО.

  Събитието продължи дълго след края на обявеното време и след представянето на филма премина в неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest