България предоставя 150 хиляди евро за облекчаване на тежкото хуманитарно положение на хората от Сирия и региона

България ще предостави общо 150 хиляди евро за облекчаване на тежкото хуманитарно положение на хората от Сирия и региона чрез Регионалния доверителен фонд на ЕС в отговор на сирийската криза, Международния комитет на Червения кръст и Фонда на ООН за населението. Това обяви в своето видеообръщение заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов по време на министерския сегмент на Петата брюкселска конференция в подкрепа на бъдещето на Сирия и региона на 30 март.

“Трябва да работим за трайно прекратяване на огъня в цялата страна и да ангажираме всички участници за цялостно политическо решение, за да отговорим на хуманитарните нужди на сирийския народ. Конференцията в Брюксел е ефективен инструмент за всички нас в подкрепа на политическите и хуманитарните усилия на ООН“, подчерта Люцканов, като допълни, че кризата в Сирия не може да има военно решение и че следва да бъде търсено обхватно политическо решение на трансформация в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и Женевското комюнике от 2012 г.

В допълнение заместник-министър Люцканов отбеляза, че България изпълнява своите ангажименти по Механизма на ЕС за бежанците в Турция, като предоставя общо 9 млн. евро за периода 2016-2023 г. „Ние силно вярваме, че тази конференция ще допринесе допълнително за нашите общи усилия за стабилизиране на ситуацията и ще ни доближи до разрешаването на конфликта в региона. Тук сме, за да изпратим силно послание на международната общност и да изразим подкрепата си за приобщаващ политически процес“, каза Милен Люцканов.

В своите встъпителни думи Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на ЕК Жозеп Борел и заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок отбелязаха, че повече от десет години след началото на кризата в Сирия, мащабът на хуманитарните потребности и от хуманитарна защита е много голям – повече от 13 милиона човека във вътрешността на страната, 6.7 милиона вътрешно-разселени лица и повече от 5.6 млн. бежанци в съседните страни и по-широкия регион се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Приветствие към участниците отправи и Генералният секретар на ООН, Антониу Гутереш.

Целта на Брюкселската конференция е да бъде потвърден и засилен политическият, финансовият и хуманитарният ангажимент на международната общност в подкрепа на хората в Сирия, в съседните страни и общностите, най-силно засегнати от конфликта.

Pin It on Pinterest