България пое четири национални ангажимента за засилване на борбата с антисемитизма

Заместник-министър Зарица Динкова участва в Международната конференция на високо ниво, посветена на възпоменанието на жертвите на Холокоста и борбата с антисемитизма на 13 октомври 2021 г. в Малмьо, Швеция.

„Съхраняването на паметта за жертвите на Холокоста се превръща във все по-неотложна задача с напредването на времето, тъй като последните оцелели ни напускат“, каза в изказването си Зарица Динкова. По думите й възпоменанието не само запазва паметта и отдава почит на многобройните човешки същества, загинали от една ужасна смърт, но помага да бъдем бдителни за опасностите от омраза, расизъм, дискриминация, нетолерантност и предразсъдъци, които се срещат по целия свят.

Форумът под надслов „Помни и действай“, състоял се под домакинството на министър-председателя на Швеция Стефан Льовен и министъра на образованието на Швеция Анна Екстрьом, събра на едно място световни лидери, оцелели от Холокоста и граждански активисти с цел да бъдат обсъдени конкретни стъпки в областта на възпоменанието, образованието, борбата с антисемитизма в социалните мрежи, както и във всички останали сфери на живот.

Конференцията в Малмьо бе по повод 75 г. от края на Втората световна война и 20 г. от Стокхолмския международен форум за Холокоста и основаването на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

С участието на заместник-министър Динкова в конференцията, както и с поемането на конкретни ангажименти, България за пореден път потвърди категоричната си решимост за борба с антисемитизма и запазване на паметта за загиналите в Холокоста.

България поема четири национални ангажимента за засилване на борбата с антисемитизма. Страната ни ще превърне позицията на националния координатор за борба с антисемитизма в постоянна, ще разшири прилагането на работното определение на антисемитизма, ще проучи възможността да се създаде постоянна изложба, посветена на спасяването на българските евреи и ще изготви проект на Национален план за борба с антисемитизма. В изказването си заместник-министърът на външните работи на България открои и ролята на образованието и научните изследвания, като акцент бе поставен върху борбата с изопачаването на Холокоста, избирателното представяне на фактите и тяхното манипулиране.

В потвърждение на високо ценената роля на страната ни в борбата с антисемитизма бе и кратка, но емоционална среща на заместник-министър Динкова в кулоарите на форума със семейство Дина и Йован Раяс. Двамата евреи от сръбски произход, които сами са преживели ужасите на Холокоста, днес живеят в Швеция и са отдадени на борбата с антисемитизма като четат лекции, пишат книги и дори са автори на театрална пиеса. Пред зам.министър Динкова семейство Раяс изразиха искрена и неподправена признателност към България за ролята на страната ни и на българския народ за спасяването на 48 000 евреи по време на Втората световна война.

Заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова подчерта колко е важно да бъде запазен споменът за трагичните събития на Холокоста, което има съществено значение за ефективната борба със съвременните форми на антисемитизъм.

Pin It on Pinterest