България подкрепя приоритетите на Португалското председателство на ЕС

България подкрепя приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС за справедливо, зелено и цифрово възстановяване на Европа.

Това подчерта заместник-министърът на външните работи Петко Дойков по време на видеоконферентен разговор с държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш. „Наистина е време за резултати“, допълни той, цитирайки мотото на Португалското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари 2021 г.

Ана Паула Закариаш представи приоритетите на председателството – насърчаване на възстановяването, сближаването и утвърждаването на европейските ценности, постигане на устойчивост на икономиката на ЕС чрез Зелената сделка, дигитализация и засилване на стратегическата автономност на Съюза.

„България подкрепя определянето на зеления преход като един от стълбовете на икономическото възстановяване на ЕС от пандемията, причинена от коронавируса. Подкрепяме и работим активно за постигане на целта на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г.“, подчерта заместник-министър Дойков. Амбициозните цели, които си поставя ЕС по отношение на намаляването на парниковите емисии, трябва да бъдат подкрепени и от също толкова амбициозна улесняваща рамка, която да осигури справедлив и социално балансиран преход.

Заместник-министър Дойков отбеляза, че Португалия поема председателството на Съвета на ЕС в особено труден момент, когато пандемията от COVID-19 и нейните социални и икономически последици представляват безпрецедентно предизвикателство, изискващо решителни и всеобхватни действия. „Европа показа, че е обединена и може да действа решително във времена на криза“, каза заместник-министърът.

Сред темите на видеоконферентния разговор бяха и Брекзит, отношенията на ЕС с трети страни – Западните Балкани, Източното партньорство, САЩ, Индия, Китай, както и с държавите от Африка.

Петко Дойков определи Брекзит като едно от предизвикателствата на 2020 г., като приветства Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания. „Развитието на бъдещите отношения със сигурност ще изисква поддържане единството на държавите членки. Разчитаме на Португалското председателството да продължи да работи за неговото насърчаване“, допълни той.

Двамата събеседници обсъдиха и европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Португалският държавен секретар изрази подкрепя за разширяването на ЕС, но същевременно португалското председателство осъзнава, че процесът е консенсусен.

Pin It on Pinterest