България подкрепя акцента в Словенското европейско председателство по възстановяване на ЕС от кризата с COVID-19

България подкрепя акцента в приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС по възстановяване на Съюза от кризата с COVID-19 и засилване на устойчивостта му при кризи.

Това подчерта и. д. генерален директор по европейски въпроси в МВнР Василий Такев, който участва във видеоконферентна среща на генералните директори по европейските въпроси в министерствата на външните работи на държавите-членки на ЕС, организирана от Словенското председателство.
Българската страна приветства усилията на Европейската комисия да осигури ваксини за всички държави-членки и открои въвеждането на европейския електронен сертификат като важна кражка към нормализацията. Изразено бе очакване да бъдат продължени  дискусиите по темата за открита стратегическа автономия на ЕС. Необходимо е Съюзът да има ресурси, капацитет и ключови технологии, за да отговори на бъдещи предизвикателства, да остане конкурентноспособен и да защити гражданите си, компаниите си и стандартите си.
По време на видеоконферентната среща бяха обсъдени и останалите приоритети на Словенското председателство, сред които и политиката на разширяване. По отношение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани българската страна приветства намерението на Словения да поддържа темата високо в дневния ред на ЕС. Подчертана бе готовността на България да работи в конструктивен дух по целия спектър от отношения със страните от региона.

Pin It on Pinterest