България

България оценява напредъка на Грузия в реформите и е готова да предостави подкрепа за тези, свързани с европейската перспектива на страната

България оценява напредъка на Грузия в осъществяването на реформи и е готова да предостави подкрепа за тези, свързани с европейската и евроатлантическата перспектива на страната, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в Тбилиси.

Председателят на българския парламент е на официално посещение в Грузия, където разговаря с председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили.

Страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени й от Европейската комисия през юни 2022 г. и се надяваме през октомври 2023 г. кандидатурата й да бъде разгледана отново заедно с тези на Украйна и Молдова, отбеляза Росен Желязков. За нас е важно Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме готови да предоставим подкрепа, включително за изграждане на капацитет, добави той.

България последователно и активно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и оценява усилията, които се полагат, посочи председателят на Народното събрание. В същото време внимателно следим процесите в страната и отчитаме необходимостта от изпълнение на Копенхагенските критерии, както и прилагането на принципа на собствените заслуги в процеса на интегриране към ЕС, допълни Росен Желязков.

Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че страната му оценява високо подкрепата на България за европейския път на Грузия. Той  изрази благодарност за споделения опит и желанието за подпомагане в този процес и увери председателя на Народното събрание, че Грузия няма да се отклони от своя европейски път.

България споделя мнението, че в подготовката за започване на преговори за членство в ЕС Грузия не бива да се разделя от Молдова и Украйна, подчерта Росен Желязков. Благодарим Ви за тази позиция, както и за приятелската българска подкрепа и съдействие, обърна се  Шалва Папуашвили към председателя на Народното събрание.

България и Грузия се радват на отлични двустранни отношения, подчерта председателят на българския парламент. Росен Желязков подчерта, че България неотклонно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници и разглежда страната като важен партньор в региона на Южен Кавказ и в широкия Черноморски регион. Ценим миролюбивия подход на страната към предизвикателствата, пред които е изправена, както и амбициите й да изгради силно демократично общество, отбеляза той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че България е сред редовните контрибутори на наблюдатели за Европейската мисия за наблюдение в Грузия и уточни, че още днес ще посети мисията за наблюдение на ЕС на демаркационната линия при село Одзиси.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest