България

Авиационният сектор е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията

През 2023 г. българският авиационен сектор е достигнал на 92% резултатите си от 2019 г.

Това стана ясно по време на Годишни награди на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), където беше представен и ежегоден анализ на българския авиационен пазар. Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова връчи едно от отличията на проф. Борис Бонев. Грамотата е за приноса му в запазване на историческото наследство на българската гражданска авиация и в подготовката на кадри в авиацията.

Председателят на АБА Светослав Станулов отчете ръст на пътниците по международните полети от българските летища. Над 85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари с превози между летища извън България. Отбелязано бе и високото европейско ниво на компетентност на ДП „Ръководство на въздушното движение“, както и повишеният стандарт на обслужване на въздушното пространство.

Главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова заяви, че заедно с авиационния бранш се работи активно за развитието на този перспективен сектор, запазвайки нивата на безопасност. Тя посочи, че съвместно с индустрията се търсят варианти за облекчаване на условията за обучение на пилоти и авиационен персонал.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest