Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Форумът ще се проведе на 26 и 27 юни 2019 г. в Брюксел, Кралство Белгия.

По време на заседанията ще бъдат обсъдени ключови въпроси от дневния ред на Алианса, както и подготовката за предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на НАТО през декември 2019 г. в Лондон. Във фокуса на дискусиите ще бъдат и актуални теми като Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие и въздействието на иновационните технологии върху възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса. Ще бъдат разгледани още засилването на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО, справедливото споделяне на тежестите и отговорностите между съюзниците и дългосрочният ангажимент на Алианса към Афганистан.

Непосредствено преди началото на двудневния форум ще се проведе шестата ежегодна неформална среща на министрите на отбраната на страните, участващи в концепцията „Рамкова държава“ под ръководството на Германия.

Днес, 25 юни 2019 г., в Брюксел заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в качеството си на председател на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат директори по въоръженията в тържествена церемония по случай 15-ата годишнина от създаването на Агенцията. ЕАО е основният орган на ЕС за подпомагане и насърчаване на развитието на отбранителното сътрудничество между държавите-членки на ЕС. Агенцията участва чрез своята експертиза и натрупан административен опит и в реализирането на всички нови инициативи от Отбранителния пакет на ЕС, в т.ч. Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, Годишния координиран преглед на отбраната, Европейския фонд за отбрана и др.

Pin It on Pinterest