България

Атанас Славов и посланикът на Великобритания обсъдиха върховенството на правото

Върховенството на правото беше акцентът в срещата между министъра на правосъдието Атанас Славов и посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Роб Диксън. 

Министър Славов запозна своя гост с внесените промени в Конституцията и основните моменти в проекта за реформа на Висшия съдебен съвет чрез разделянето му на два съвета, които да гарантират независимостта на съда, обществения контрол и отчетност на прокуратурата. Обсъдени бяха и предложенията за промени в правомощията на главния прокурор, както и промените при сформирането на служебното правителство. 

изображение

Също така доц. Славов сподели и за промените в дейността на антикорупционната комисия, като наблегна на наличието на разследващи функции за по-ефективното преследване на корупцията по високите етажи на властта. Той подчерта, че наличието на добре подготвени разследващи инспектори е задължително условие за успеха на комисията.

Двамата с Н. Пр. Диксън обсъдиха възможности за съдействие в обучението на инспекторите. 

Министър Славов запозна британския посланик и с очакваните промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, който предстои да бъде гласуван на второ четене от Народното събрание. Според министъра на правосъдието промените в закона ще отговорят на очакванията европейските партньори. 

Атанас Славов отчете още и напредъка на България по законодателните промени и реалните действия на правителството по отношение на домашното насилие, както и наличието на политическа воля за по-бърза и ефективна защита на жертвите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest