Атанас Мангъров: Ковид сертификатите са безполезни хартийки, създаващи измамно чувствоза сигурност

доц. д-р Атанас Мангъров, инфекционист, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Трябва ли да се ваксинираме?

    „Трябва ли да се ваксинираме наистина?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мангъров отговори, че ако искаме – трябва. Той продължи: „Но подписваш декларация, че ако ти се случи нещо, не носят отговорност производителите на ваксините или тези, които са те накарали да се ваксинираш. Така че всеки, който се буди нощем, гледа тавана и се чуди в сандък ли ще бъде, в урна ли ще бъде, е за предпочитане да се ваксинира. Но да се карат хората насила да се ваксинират, за да могат да ходят на театър, на концерт, дори на училище – това не бива да се допуска!“. Инфекционистът подчерта, че не са верни твърденията, че когато се ваксинираш, пазиш околните. Истината е, че ваксинираните пазят единствено себе си. Когато някой е ваксиниран, той рано или късно ще се зарази с някой от вариантите на ковид и това ще му даде окончателният имунен отговор.

        „Ще промените ли възгледите си да не се ваксинирате?“, попита Беновска. Мангъров отговори, че всеки ден влиза в ковид клиниката само по престилка. Той подчерта, че тази тежка екипировка и маски изобщо не са необходими, защото ковид не е особено опасна инфекция. Самият той е изкарал ковид без никакви симптоми.

Налагането на цензура.

   „Ние бяхме направили един голям коментар, около два месеца изследвахме различни мнения, становища на институции и след като го публикувахме, веднага ни го свалиха от интернет. Формулировката беше, че сме нарушили междуправителствени, световни, междудържавни правила, че срещу ковид не се говорело, това е някаква норма, която е приета!“, разказа Беновска. Мангъров отговори: „Навремето не се говореше срещу партийната линия и всеки, който го прави, рискуваше да влезе в затвора. Говорят се едни неща, които се оказва с времето, че не са верни. Казваха ни, че ваксините ще създадат групов имунитет, дори СЗО промени дефиницията за групов имунитет, като каза, че той не се получава след преболедуване, а след ваксинация, но се оказа, че това не е така. В тези страни, които са ваксинирани на 80% по три пъти се оказва, че броят на заразените е по-голям от нашия!“. Инфекционистът обясни, че ако човек е ваксиниран, той може да се зарази, но ще прекара болестта по-леко. Такъв човек може да зарази околните.

   „Сега гледам, че в САЩ обсъждат да ваксинират децата над 13 години!“, отбеляза Беновска. Мангъров каза: „Защо да не ги ваксинират, след като фирмата производител е освободена от отговорност. Когато не си застрашен да бъдеш подведен под отговорност, ти можеш да правиш каквото си искаш!“.

    „Вие участвате в протести, събрали сте се солидна група, която ги организира, какъв е вашият съвет? В Италия започнаха да лишават от работа тези, които не са ваксинирани, това може ли да стане в България и как да реагираме?“, попита Беновска. Мангъров отговори: „Свободата е на върха на бойното копие, ако хората допуснат това да се случи, то ще се случи! Но дано да не се случи!“. Високата смъртност в България.

       „Тази гео-политико-икономическа рамка докъде ще доведе света?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че се учудва от тази обсебеност от ковида, това е необяснимо.

Високата смъртност в България.

   Атанас Мангъров каза, че в България има висока смъртност не само от товид, но и от всякакви други болести. Причината е, че имаме доста болно население, което не спортува, има наднормено тегло и куп недиагностицирани заболявания. Когато такова население се срещне с вирус, който натоварва всички системи, изходът ще бъде по-лош от обществата, където хората живеят по-добре и спокойно.

    Атанас Мангъров добави, че и здравната система у нас не е добре организирана, защото действа на принципа на автосервиза – колкото повече приети в болниците, толкова по-добре.

Има ли политика в това, което прави?

    „Влагате ли политика в това, което говорите, бяхте кандидат за народен представител от АБВ?“, попита Беновска. Атанас Мангъров отговори, че няма никаква политика, просто говори като лекар, а нещата са несъстоятелни от медицинска гледна точка. Той добави: „Криво ми е, когато хора, които би трябвало да знаят нещата, излизат и си кривят душата, като говорят неща, които не са верни!“.

Действията на служебния здравен министър.

   „Здравният министър Кацаров беше върл противник на ваксините, какво го накара сега да стане такъв твърд защитник?“, попита Беновска. Атанас Мангъров отговори: „Старата максима – битието определя съзнанието. Явно е започнал да вижда нещата от друга гледна точка. Но този въпрос трябва да зададете на него!“.

    „Но директорът на „Пирогов“ Балтов беше уволнен и заради този случай с Кацаров!“, припомни Беновска. Мангъров отговори, че тук явно са преплетени и някакви лични отношения.

Ковид сертификатите.

     „При представянето на плана за възстановяване и устойчивост в представителството на ЕК в София се влизаше с ковид сертификат и маска, която да отговаря на специални стандарти. Аз обиколих няколко аптеки, докато си намеря такава. Как ще ми го обясните това? На мен косвено започна да ми се ограничава правото на работа като журналист!“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че се връщаме там, откъдето сме тръгнали преди 30 години и то под най-благовидни предлози.

    Атанас Мангъров припомни, че здравният инспектор е ваксиниран, носи непрекъснато маска, но въпреки това се е заразил. Той продължи: „Тоест този ковид сертификат е една хартия, която освен да ти усложнява живота и да ти създава измамно чувство за сигурност, не служи за нищо! Това е безсмислено!“.

Могат ли да проверят дали човек наистина е ваксиниран?

   „Как могат да ме проверят ваксинирана ли съм или не реално?“, попита Беновска. Мангъров отговори, че самият човек не могат да го проверят, но могат да проверят самия сертификат, който има QR код. Човек обаче може да е ваксиниран и да няма антитела, така че не може да се докаже, дали си ваксиниран или не. Мангъров добави: „А дали този, който има сертификат, реално е набоцкан или не, това няма как да се докаже!“.

Проблемът с изтичащия срок на годност на част от ваксините.

    „Четохте ли, че в Ямбол 15 000 дози били с изтекла годност и „Пфайзер“ се произнесли, че удължават срока на годност на тези дози, това как става? Не се ли превръща това в отрова?“, попита Беновска. Атанас Мангъров още веднъж подчерта, че производителите са освободени от отговорност и затова могат да си правят каквото си искат. Той припомни, че през 90-те години, когато е имало недостиг на лекарства, сме получавали дарения от чужбина на медикаменти с изтекъл срок на годност, които са били използвани, но нищо не се е случило. Не трябва обаче да се прави така. Би трябвало да има правила.

   „Отначало се твърдеше, че трябва да се бият две дози, след това се появи незнайно откъде тезата, че може да се бият и три. След това се надгради тезата, че дозите може да не са от една марка ваксина. Как се получава този коктейл от ваксини?“, попита Беновска. Атанас Мангъров отговори: „Всички тези „мъдри“ съвети са умозрителни. Някой си е решил, че може и така. Просто няма доказателства. Как можеш да вкарваш ваксина за масова употреба, след като ти не знаеш колко е продължителността на действие на тази ваксина. Преди няколко дни в „Лансет“ излезе изследване, че при една от ваксините след 6-ия месец антителата драстично намаляват. Могат ли да Ви продадат стока, за която не знаете колко време ще Ви служи?“.

Ще продължи ли да протестира?

   „Хората, които искат сами да решават дали да се ваксинират, Ви възприемате малко като „месия“, ще продължите ли тази дейност? Опитват ли се да Ви притискат?“, попита Беновска. Мангъров отговори: „Аз съм връстник на априлския пленум и тогава си мислех, че това никога няма да се свърши. Пуках се от яд. Но няма как да го кажеш. Докато сега можеш да го кажеш, може да ти струва много, но го казваш. Ако хората не го казват, тогава вървим натам, откъдето тръгнахме. Ограждаме се със сертификати, но това са едновремешни тоталитарни щуротии! Това не е антиваксърство. Става дума за ваксините за ковид, добре е, че ги има, всеки, който иска, може да си ги направи, но това не са препарати, които трябва да се използват масово! И да се използват за получаване на сертификати!“.

Какво ще каже на политиците?

    „Какво ще кажете на политиците по темата дали да имаш правото да се ваксинираш, или не?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Ще им кажа, че всичко това се пише на техния гръб или по-надолу от гърба, така че рано или късно всеки ще си плати цената за това. Хората, колкото и да са уплашени, поне една част от тях мислят с главите си и не забравят. Както ние не забравяме, някои от нас не забравяме какво беше някога!“.  Така завърши разговорът между Атанас Мангъров и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г.  

Pin It on Pinterest