Асен Василев: Министър Събев предлага инфраструктурен пакет за 12 милиарда лева – ще го изпълним

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на първата си за годината пресконференция от 4-ти януари 2022 г., излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Г-н Василев, министър Събев направи една амбициозна заявка за още един мост между Румъния и България, за изграждане на инфраструктура, която да е свързана с комуникацията, има ли вече възглед за общините, какво ще бъде финансирането за общините, защото се оказа, че финансирането за моста между Румъния и България например трябва да мине през общинско финансиране и участие на държавата?

Асен Василев: Не, не трябва да мине през общинско финансиране.

Илиана Беновска: Може ли да обобщите малко по-подробно как ще подпомогнете на министър Събев плановете?

Асен Василев: Да, по принцип в момента се разработва инфраструктурна програма, която е доста по-амбициозна от един мост над Дунав. Става въпрос мисля за 4 или 5 моста над Дунав, отделно за 3 тунела под Стара планина.

Илиана Беновска: За летище „Русе“ също така, аз просто не исках да го включвам!

Асен Василев: Да, също за завършване на магистрала „Струма“, магистрала „Черно море“, за завършване на няколко скоростни пъти отсечки, като Русе-Бяла. Общата стойност на този инфраструктурен пакет по предварителни оценки е над 12 милиарда лева. Идеята е те да се случат през следващите 4 години, като за съжаление проектна готовност има за много малка част от обектите.

Илиана Беновска: За летището има, доколкото той каза.

Асен Василев: Да, надяваме се паралелно с бюджетната процедура да имаме яснота и за механизмите за финансиране на тази инфраструктурна програма както и за това как тя може да се случи в следващите 4 години.

Илиана Беновска: Какво значи да имате яснота?

Асен Василев: В момента се прави анализ какви проекти има, какви проекти няма, тези проекти, които ги има, дали отговарят на съвременните условия за безопасност, защото знаете, че през 2018 г. бяха променени условията за безопасност. За кои проекти има ОВОС, за кои няма. Всичко това трябва да се прегледа, след което да се каже – по първия проект сме дотук, по втория сме дотук, по третия проект не сме започнали, има го само на хартия или като идея и това нещо да се разположи във времева рамка, така че да може в следващите 4 години да бъдат построени и да можем да ги ползваме тези инфраструктурни обекти. Когато това е ясно, следващата стъпка е да се направи финансов план как те да бъдат обезпечени.

Pin It on Pinterest