Асен Христов: Стартът на Северен поток 2 ще спре световната спекула с тока

Рамадан Аталай: Асен Василев се е разперил над парите все едно са негови  

Любомир Спасов: ТЕЦ Бобов дол произведе ток, колкото за 3-4 години 

Асен Христов, Рамадан Аталай и инж Любомир Спасов в „Беновска пита“ на 08.01.2022 г. – Youtube 

Асен Христов, председател на НС-и на „Еврохолд“ и „ЧЕЗ Разпределение“, Рамадан Аталай, народен представител в 47 НС, ДПС и инж. Любомир Спасов, ИД на ТЕЦ Бобов дол в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 г., заявиха позиции по следните теми:  

Асен Христов и ЧЕЗ; Компенсациите за високите цени и загубите към дружествата 

“Г-н Христов, защо на Вас – физикът, човекът със спортни рекорд, с интереси в застраховането, лизинговането и т.н. Ви дойде на ум да си купите най-големия електроразпределител в България “ЧЕЗ Разпределение”?” попита Беновска. Христов заяви, че са достатъчно голям холдинг и част от инвестициите, които са направени, се продават, в други се влиза и поради очакванията енергетиката в следващите 10-15-20 години да се развива и да има големи печалби, навлизането им в този сектор е напълно оправдано.  

Водещата попита в какво положение са предвид неконтролируемо растящите цени на тока, какво е бъдещето на ЧЕЗ и на клиентите. Асен Христов заяви, че когато цените на петрола и газа вървят нагоре, е естествено да се качи и цената на тока. “Ние сме част от европейския пазар и цената е такава, каквато е в Европа. Ако преди години не бяхме свързани към европейския пазар и можеше да се поддържат по-ниски цени, да се купува електроенергията на цената на производствената, сега еленергията се продава от производителите на борсата на цена, която е близка до тази на целия европейски пазар” каза Христов. Той коментира, че каквото се очаква в Европа като бъдеще, това се очаква и за България. “Не смятам, че е зле за ЧЕЗ и за абонатите. Ние сме просто едно разпределително дружество. В този процес има някакви загуби по трасето, така че единствено тези загуби объркват нещата. В България електроенергията за крайните абонати все още е регулирана и фиксирана. При ниска фиксирана цена, каквато ние получаваме от тях като компенсация, като заплащане и при висока цена, на която трябва да я купим, при нас се получава една загуба. Тази загуба в предишните години се компенсираше от следващото увеличение на цените, което ставаше един път годишно. Ако я има в рамките на 5-10 % не е проблем, тъй като дружеството разполага с достатъчно кеш да може да финансира временно загубата и да може да я върне след година. В момента е големият проблем, тъй като при рязко покачване в рамките на 3-4 пъти тази загуба е огромна и естествено това предизвика КЕВР да опита да увеличи цените, с които да компенсираме загубата. Наложи се мораториум – определено не беше в наша полза, но доста бързо управляващите се ориентираха и взеха решение на 30-ти декември да ни компенсират изцяло загубата. По този начин се получава компенсиране на целия сектор на домакинствата. Енергоразпределителните дружества, ако получат тези пари, няма да има натрупана загуба, няма да има нужда да се увеличават цените на база тези загуби. С тези 230 000 000, които ще получим и още около 100 000 000, които получихме до този момент, ще бъде изцяло компенсирано населението. Населението си остава при същите цени, които беше” обясни Асен Христов. Той подчерта, че има два пътя – държавата да продължи да компенсира през бюджета енергоразпределителните дружества и населението или да увеличи цените на база на новата загуба до 31 март или 30 юни с надеждата тя да не бъде толкова голяма. 

Мораториум върху цените на електроенергията 

Рамадан Аталай сподели, че за втори път слуша Асен Христов – първият път е бил точен и ясен, но не знае защо като човек, който се занимава с пари и финанси, се страхува в този момент да каже за мораториума. Асен Христов заяви, че мораториумът е абсолютно незаконен. Аталай подчерта, че изложението на Христов е в рамките на това, което се е случило от декември месец досега с изключението, че загубите на ЕРП трябваше да бъдат компенсирани и опитите на правителството все още продължават. “Дано успеят да направят това нещо. Така както чухме и от г-н Васил Велев и те очакват да бъдат компенсирани. Ако може да сметнете вие като финансист колко са Ви загубите и в последствие и онези разходи, които са Ви отрязани за инвестиции и ред други разходи, които ще вадите от Вашия портфейл… как и по какъв начин няма да влияят на цената на електроенергията. Аз няма да мога да се съглася с Вас” коментира Рамадан Аталай. Той подчерта, че е необходим балансиран подход от правителството, за да могат да бъдат компенсирани тези, които имат нужда – в бита компенсацията е както за тези, които имат много пари и си топлят басейна, така и за тези, които нямат пари да се отопляват, но без да получават необходимата компенсация за недоимъка си. Аталай заяви, че страхът от предишното правителство и безотговорното самочувствие на сегашните управляващи продължава да виси над работодателите и частните фирми, без да имат вина за създалата се ситуация от лидерите на Европа и света. “Ако вземем две единици печалба от продажбата на еелектроенергия, спорът е колко да бъде компенсирано от тези две единици, които са надвзети. Правителството казва на Вас ще Ви дадем от 2 млрд 500 милиона компенсация, работодателите казват – дайте ни 1,5 млрд, да останат 500 милиона за енергетика. Те по една или друга причина вече си сложиха определена част от цената на електроенергията върху продукцията си и по този начин се повиши инфлацията. Ако държавата не помогне с 1,5 млрд инфлацията още ще се вдигне и ще излезе от джоба на битовите потребители, на тези, които работят в предприятията, обществото ще плати, докато управляващите се чудят какво да направят и не могат да влязат в час” коментира Рамадан Аталай.  

Обикновените потребителите – компенсации 

“Г-н Христов, г-н Аталай се опита да Ви жегне. Да не би Вие да сте влезли в конкретна уговорка с управляващите, защото помните, че 2013 година протестите срещу високите цени на ток свалиха Бойко Борисов от власт? Дали Вие не сте най-облагодетелствани в момента електроразпределителните дружества, защото газът е много скъп и хората ще се откажат от потреблението, пелетите, дървата също и ще минат на ток?” попита Беновска. Христов поздрави Рамадан Аталай като енергетик и като политик и му благодари, че е бил първият, който е посочил проблема. Асен Христов подчерта, че се интересува капиталистически от холдинга и бъдещето на акционерите. “С тази компенсация на ЕРП проектната загуба, която биха имали домакинствата, изцяло се покрива до този момент, но тя се покрива по комунистически начин. Тя е еднаква за този, който има сметка от 2000 лева и басейн в Бояна и би трябвало да плати при тези цени на тока 3000 лева, както и за този, който има сметка 200 лева и трябва да плати 300 лева. Единият печели повече в абсолютна стойност, но ако приемем, че тези с големите сметки за 2-3 % от населението, можем да приемем, че чисто социално ефектът ще бъде постигнат” коментира Асен Христов. Той подчерта, че тази компенсация е още проектна и ако не се получи, проблемът ще е голям. Христов се надява до 15-20 януари да се получи тази компенсация. По отношение на хората отопляващи се на дърва, на газ и на други източници на енергия – компенсацията не помага. Христов призова политиците да помислят как да компенсират и тях. Беновска отбеляза, че хората ще се откажат от тези други източници на електроенергия и ЕРД ще се облагодетелстват. Христов заяви, че няма как да се облагодетелстват, а това, което ще се случи е, че няма да влагат собствени средства изцяло за компенсиране на потребителите. “Ако някой е наложил мораториум и не иска да вземе пари от потребителите, е нормално този някой – държавата – да си плати сметката. Не е нормално ние да изпълняваме социални функции и да плащаме сметката” подчерта Христов.  

Новото правителство и енергийната динамика 

Рамадан Аталай коментира, че имаме правителство, което не може да разбере динамиката и ценовите проблеми в енергетиката, а и се опитват да оставят много по-голяма част от средствата, събирани от свободния пазар, в енергетиката, защото е достатъчно задлъжняла от предишните управляващи, както и правят опити да съберат определени средства с цел инвестиции. “Според мен най-правилното решение управляващите по най-бързия начин да разберат, че тези средства от ценовия шок, който се случи, трябва да бъдат разпределени така, че в момента да не страдат нито производителите, нито предприятията, не трябва да страда и енергетиката. И работещите са същите хора, и на тези, на които трябва да им се помогне вкъщи, са същото население и данъците, които плащат, преди ги разпределяше Бойко Борисов, сега имам чувството, че Асен Василев така се разпери, седна на тези пари и се опитва да ги раздава като че ли той ги е спечелил. Те с Кирил Петков са в управлението на държавата над 7-8 месеца. Не можем да кажем, че са от 2 дена министри. Ако сте застанали на тези места и искате да управлявате, трябва да сте живели с проблемите на съответния сектор и да знаете, че тези средства, които се събират там не са Ваши и не може да се взима от данъците, от ДДС, от акцизите, от хората и в последствие да се подпомогнат пак чрез това ДДС и акцизи същите хора” коментира Рамадан Аталай. Той подчерта, че ако искат бизнесът да се саморазвива не трябва да се събират средства, които да се преразпределят от управляващите, а предприемачът сам трябва да ги разпределя. “Новото правителство, което иска да промени всичко, използва старите закони, за да могат да овладеят цялата ситуация и да разпределят средствата на обществото. Ако в тази седмица не може да се помогне на работодателите, ако на ЕР не се помогне тази седмица, предвиждам, че след като си отменят незаконния мораториум, ако загубите са били само от купуването, от пазара, сега ще бъдат необходими средства на г-н Христов върху лихвите на парите, които е вложил от собствените си пари за развитието на бизнеса, включително и за инвестициите, които трябва да бъдат направени” коментира Рамадан Аталай. Той отбеляза, че и за производителя на електроенергия трябва да отидат определени средства, за да може да се инвестира. Аталай подчерта, че печалбите от високата цена отиват при търговците, които нямат нищо общо с производителя. “От производителя, през преносителите – всичко това се плаща от обществото, от всеки един от нас” заяви Аталай. 

Компенсация за бизнеса 

“Вие не сте производител, Вие сте този, който печели от трансмисията” каза Беновска към Асен Христов. Христов подчерта, че в момента са компенсирани всички домакинства и проблем до момента не би трябвало да има, но оттук нататък трябва да се види какви мерки ще бъдат предприети. “Правителството е на дни и все още не знаем какво ще стане, но след това имаме 1-2-3 месеца и се надяваме да се отмени мораториумът, защото обърква целия процес на регулиране. Трябва да се отмени, защото това е форма на диктатура. Отмяната означава да се върнем към законите. Трябва да има механизъм, който да решава тези проблеми, ако се появят в бъдеще” коментира Христов. Той подчерта, че единственият човек, който е обърнал внимание на това, че абсолютно всички потребители са равномерно компенсирани, е Рамадан Аталай, но никой не обръща внимание, че се търси абсолютно равномерна компенсация за бизнеса. “Няма как да бъде и не може така да бъде. В бизнеса всички губят от големите цени, някои от тях са виновни, други не са. Ако тази голяма част от бизнеса, беше сключила дългосрочни едногодишни договори на фиксирани цени, то ние като преносители на енергията щяхме също да сключим дългосрочни договори с производителите на фиксирани цени. Тези бизнес абонати щяха да имат сравнително ниски цени. Много малко фирми в България сключват такива договори. Предпочитаха да купуват енергията ден напред, заради ниската цена по време на ковид, но икономиката тръгна и ден напред не устройва” коментира Асен Христов. Той отбеляза, че една част от потребителите са закупили енергия с дългосрочни договори и при тях цената е 150-160 лева и част от тях ще получат компенсации, което ще се яви чиста печалба. “Някой трябва да седне и да види тези, които имат нужда и не са направи това от глупости или от неразбиране, да обучи тези потребители и да бъдат компенсирани на 100 %. Много от тях вече са вкарали новата цената на електроенергията в техните продукти и ние като потребители ги купуваме на новата цена. Ако ги компенсираме, те няма да намалят цената. Не съм съгласен с Пламен Димитров и Васил Велев, че трябва да е за всички еднакво. Там е много сложно, наистина трябва да има компенсация, но трябва да е процентна” подчерта Асен Христов. Беновска отбеляза, че топлоелектрическите централи претърпяват реконструкции, за да се газифицират в името на опазването на околната среда и сегашната ситуация е пръв в колелата на тези процеси.  

Производителите на електроенергия 

“Кажете Вие като производител, ТЕЦ Бобов дол, как се отразява на Вас тази криза?” попита Беновска. Инж. Спасов отговори, че за последната година ТЕЦ Бобов дол е произвела такова количество енергия, каквото последните 3-4 години не е произвеждала. “Работим на доста добро натоварване на мощностите. Би трябвало на пазара да не е имало недостиг на енергия. Не липсата на енергия определя повишаването на цените. Поскъпването на електроенергията, на газа, на петрола – те са свързани величини. Цената на газа не изглежда достатъчно примамлива, за да преминем към такова алтернативно гориво. Ще има развитие и нещата ще си дойдат на място” каза Спасов. Беновска призова за конкретика в изразените надежди. Христов заяви, че ще пуснат Северен поток 2, ще се махне политическият спекулативен елемент, ще падне цената на газа, както и на тока. “В момента в цените на енергоносителите има силен спекулативен политически елемент извън България” подчерта Асен Христов.  

Очакванията за цената електроенергията  

Надеждата идва от там, че ние работим, произвеждаме, знаем себестойността на продукцията. Това, което налива масло в огъня за покачване на цените е растежът на цената на въглеродните квоти. Ще има малко отражение в цената на тока, но няма да е на нивата, които са в момента. Нива около 200-250 лева, аз мисля също, че там някъде е справедливата цена, в ситуацията, която е зададена и няма да бъде коренно променена в следващите месеци” каза инж. Спасов. “При какви условия смятате, че можете да развивате своя бизнес, защото геополитиката определя тези цени на горивата?” попита Беновска. Рамадан Аталай заяви, че недостиг на енергия в България няма, изнася се, за да имат печалба българските предприятия. Той подчерта, че недостигът ще приключи, когато големите велики сили разберат, че не могат да правят политика с енергията и геополитическото влияние ще приключи и ще остане тежестта върху невзетите решения за енергетиката от нашето правителство . “Ще възникнат въпросите – какво правим с емисиите на въглищните централи, какво правим с въглищните централи, декарбонизацията, какво правим с новите заместващи мощности” каза Аталай. По отношение на зелената сделка, Аталай заяви, че е основа, върху която да се стъпи, за да се излезе от ситуацията, тъй като цената на слънцето и на вятъра никога не се е повишавала. Рамадан Аталай призова за национален план и точни стратегии за построяване на заместващи базови мощности, балансиране на цялата система, зелена енергия, иначе, следващата енергийна криза в страната ще е много жестока. Аталай подчерта, че отлагане решаването на проблемите в енергетиката, услужването на големите братя и подпомагането им чрез наши средства да дойдат да си построят нови съоръжения, ще доведе до катастрофален развой в енергетиката на България.  

Въглищните централи 

“Вие знаете, че България обжалва искането на ЕК да бъдат затворени въглищните централи и не е ясно какво ще се случи. Вие правите технологично газифициране на ТЕЦ Бобов дол” каза Беновска. Инж. Спасов обясни, че в момента работят в посока подмяна на разпалващите мощности от мазут на газ, поддръжката също да бъде с газ, инвестират в допълнително мощности за производство на електро и топлоенергия от газови генератори, на следващ етап да се премине изцяло към производство от газови турбини, които да работят на смес от природен газ и водород. Спасов съобщи, че са пред искане на разрешение за строеж на един от най-големите фотоволтаични паркове в страната – около 100 мегавата електрическа пикова мощност, заедно със съпътстващи мощности за съхранение на енергия – около 25 мегавата батерии. 

Така завърши разговорът между Асен Христов, Рамадан Аталай, Любомир Спасов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 8-ми януари 2022 година. 

Pin It on Pinterest